Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари готови да се борят в Канада

Ферари готови да се борят в Канада

50
0

Ферари запази лидерството си във временното класиране при конструкторите във Формула 1, след като Фелипе Маса спечели 6 точки за третото си място в Гран при на Монако. Авансът на Скудерията пред основните съперници от Макларън е 16 пункта. Кими Райконен обаче вече е втори при пилотите, като изостава с 4 точки от Люис Хамилтън.
Не можем да отречем, че сме разочаровани от определено негативния изход, резултат от комбинация от наши грешки и лош късмет – коментира шефът на тима Стефано Доменикали. – Тръгнахме зле още с нарушаването на правилата при подготовката на колата на Кими на грида, минути преди старта, което доведе до наказание преминаване през питлейна за него. След това решихме да сменим стратегията и да направим състезание с един пит, като очаквахме отново да завали, което не се случи. В ретроспекция е лесно да се каже, че можехме да направим различен избор, но истината е, че на всички нива не се справихме спрямо обичайните си високи стандарти.
Доменикали обаче допълни, че картината след първата третина от сезон 2008 г. като цяло е позитивна – 4 победи и 4 полпозишъна от първите шест старта за годината, като отборът все още е пръв при конструкторите.
Кими и Фелипе все още са в борбата за титлата при пилотите. Затова сега трябва да се подготвим възможно най-добре за канадската Гран при – каза още шефът на тима.
Фелипе Маса също не бе във възторг от третото си място, след като тръгна от първа позиция на стартовата решетка. Той призна излитането от пистата на Сен Дево, когато отстъпи лидерството в надпреварата на Роберт Кубица (BMW Заубер), за своя грешка. След това пропускът му заедно с решението да се премине на един пит доведе до по-лошото поведение на автомобила му.
С пълен резервоар на изсъхваща писта стандартните гуми за дъжд нямаха същото прилепяне като тези на най-близките ми съперници. На всичкото отгоре в част от надпреварата имаше повреда в радиото и нямах връзка с пита. Като се вземе предвид всичко, което се случи, тези шест точки са наистина важни от гледна точка на шампионата – заяви бразилецът.
Световният шампион за 2007 г. Райконен имаше още по-сериозни проблеми. Получи наказание заради това, че гумите му не бяха на колата 3 минути преди старта, след това не можеше да постигне оптимална работна температура в гумите и смени носа два пъти заради счупено предно крило.
Твърде много неща се объркаха днес, което обяснява защо взех нула точки и е жалко, тъй като имахме потенциала да се справим добре. Истина е, че загубих лидерството в шампионата, но винаги съм казвал, че състезателната година е много дълга – допълни финландецът.
Директорът операции на пистата Лука Балдизери направо заяви, че в Скудерията са разочаровани, защото в тим като техния подобен резултат въобще не отговаря на очакванията и нивото на отбора. Той обаче допълни, че заключенията от уикенда не трябва да имат емоционален оттенък, тъй като Ферари демонстрираха конкурентноспособност на трасе, на което преди 12 месеца бяха далеч зад съперниците си, а и по принцип не им пасва особено много.
След по-малко от две седмица ще имаме същото предизвикателство в Монреал, където през 2007 г. имахме проблеми. А наистина искаме да се реваншираме за днешното разочарование – заключи Балдизери.