Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари концентрирани изцяло върху състезанието

Ферари концентрирани изцяло върху състезанието

47
0
2013,Индия,Фелипе Маса,Ферари,Фернандо Алонсо

След проблем в скоростите в първата свободна тренировка днес в Индия, Фернандо Алонсо завъртя едва шест обиколки. Този проблем принуди пилота на Ферари да даде всичко от себе си във втората сесия, когато той направи общо 39 обиколки. Неговият съотборник Фелипе Маса пък бе още по-усърден и със своите 41 обиколки бе шампион в този показател следобед. Времената на двамата не бяха приоритет, защото усилията на отбора бяха съсредоточени най-вече върху подготовката за състезанието и сравнението на двата типа гуми.

„Петък като много други до момента, в който с изключение на някои технически проблеми сутринта, всичко протече по план“, обясни Алонсо. „Повредата не повлия особено на програмата ни. В първата тренировка бе важно да се придобие усещане за трасето, а тук това е много важно.

Изпробването на гумите също е с голям приоритет. Получихме добра представа за поведението на гумите и за темпото ни в дълги серии от обиколки. Трябва да се съобразим с това, че условията утре ще са различни от тези днес. Ситуацията не се различава особено от предишните състезания. По отношение на представянето изоставаме. Утре ще се опитаме да постигнем максимално добра стартова позиция. Това ще е важно за състезанието и за възможността да се качим на подиума.“

„Позитивен ден за нас като цяло“, радваше се от своя страна Маса. „Колата функционираше добре през целия ден и се надявам утре да успеем да подобрим още представянето си. Определено харесвам тази писта. Въпреки това не успях да се представя добре в първата ми обиколка с меките гуми и това, както и движението, ми попречи да съм по-нагоре в класирането.

Много съм доволен обаче от симулацията на състезанието, което направихме следобед. Успях да направя доста обиколки с медиум сместа, което е интересно с поглед към състезанието. Износването им не изглежда сериозно, което ще направи стратегиите доста интересни.

Меките гуми при първата серия от обиколки бяха склонни към бързо износване, което означава, че трябва да сме внимателни в работата си с тях. Ред Бул отново е отборът, който трябва да бъде победен. Трябва да видим обаче, какво могат да постигнат и другите. Особено в квалификацията Мерцедес и Лотус изглеждат много бързи в повечето състезания. Ще дадем всичко от себе си, за да постигнем добър резултат.“

„Проблемът на Фернандо сутринта ограничи работата му и той успя да направи само шест обиколки“, обясни Пат Фрай, техническият директор на Скудерията. „Сменихме някои компоненти от трансмисията, за да се подсигурим. Следобед всичко мина добре и успяхме да наваксаме загубеното време и да поработим върху баланса на колата.

За нас бе важно да се подготвим за състезанието и да разберем поведението на гумите на Пирели в дълга серия от обиколки. Съвсем нормален петък, като времената от класирането не отговарят напълно на разпределението на силите. Окуражени сме от представянето си, но ще трябва да внимаваме с износването на гумите, да се нагодим към тях и да се опитаме да постигнем добри позиции в квалификацията, за да си помогнем за състезанието.“