Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари недоволни от стюардите

Ферари недоволни от стюардите

60
0

Завършилият трети в Гран при на Япония Кими Райконен настоятелно обясни след финала, че Ферари не са били уведомени от рейс контрола за инструкциите екипите да сложат на колите гуми за много мокра писта.
Чак след състезанието чух за тази история, но ФИА или рейс контролът, или който и да е там са забравили да кажат на тима ни. Те ни принудиха да влизаме в пита при кола за сигурност на пистата, което ни коства много – заяви пилотът.
Жан Тод внесе допълнителна яснота по проблема:
В светлината на метеорологичната прогноза, която бяхме получили, решихме да сложим стандартни мокри гуми. След няколко обиколки ни информираха за решение на стюардите, изискващо използването на гуми за наводнено трасе. Отборът не бе информиран и едва след надпреварата намерихме имейл до Стефано Доменикали, който е бил получен след старта.
Въпреки затрудненията Кими все пак успя да се качи на подиума. Финландецът призна, че най-трудното нещо в състезанието е било да преценява къде са съперниците му на пистата и какво правят.
Съотборникът му Фелипе Маса, който стана шести, пък директно заяви, че вече няма как да се бори за титлата.
Резултатът от това състезание сложи край на шансовете ми за титла, но като цяло бях конкурентноспособен по време на шампионата. За съжаление понякога издръжливостта липсваше и това ми струва ценни точки – категоричен бе бразилецът.
Маса и Роберт Кубица (BMW Заубер) направиха истинско шоу в последната обиколка на надпреварата, като водиха битка за всеки сантиметър чак до карирания флаг. Именно това Фелипе определи като най-хубавия момент за себе си от надпреварата на пистата Фуджи.