Начало Избрани Ферари няма да спира развитието на SF-23

Ферари няма да спира развитието на SF-23

1023
0
Ферари SF-23
снимка, Спас Генев

Ферари няма да спира развитието на SF-23. Това обяви Фредерик Васьор. Според неговите думи, Скудерията ще донесе някои актуализации в колата. Новите компоненти обаче няма да бъдат използвани по време на уикендите в Нидерландия и Италия.

Ферари изживя изключително разочароваща първа половина на сезон 2023 в F1. Отборът от Маранело така и не успя да оправдае високите очаквания към себе си. Скудерията не спечели нито един старт и записа само три подиума

Проблемите на болида на Ферари са свързани най-вече с лошото състезателно темпо и работа с гумите. Освен това, SF-23 е много непредвидим при промяна на метеорологичните условия или скоростта на вятъра.

В момента Ферари заема четвъртата позиция в шампионата при конструкторите. Италианският тим изостава с 312 точки спрямо Ред Бул. В допълнение, Скудерията е по-назад и от Мерцедес и Астън Мартин.

Някои отбори все повече насочват усилията и ресурсите си към колата за 2024 г. Сред тях е и Мерцедес. В същото време във Ферари продължават да работят паралелно върху настоящата кола, както и върху тази за догодина. Според Фредерик Васьор, Скудерията ще има някои актуализации през втората половина на кампанията.

„Все още имаме някои подобрения до края на сезона. Проектът за автомобила за 2024-та е коренно различен. Дори да имаме някакъв пренос от единия автомобил към другия, двата проекта са напълно различни“, сподели Васьор.

Френският специалист допълни, че всички сериозни актуализации на Ферари до края на 2023 г. ще бъдат направени след стартовете в Нидерландия и Италия.

„През следващите два уикенд няма да имаме големи подобрения, защото [Зандвоорт и Монца] са две различни писти. Затова новите части ще дойдат малко по-късно“, добави директорът на Ферари.

Васьор също така добави, че Ферари трябва да подобри представянето си във всяка една област, ако иска да се бори с Мерцедес, Астън Мартин и Макларън

„Ако погледнете цифрите, няма как да си представим, че можем да станем шампиони в отборния и пилотския шампионат [тази година]“, обясни Васьор.

„Трябва да запазим същия начин на мислене, за да се опитаме да постигнем най-добрите резултати, а не да се фокусираме върху шампионата. Трябва да подобрим пакета, но също така трябва да подобрим и това, което правим на пистата. Трябва да се опитаме да извлечем най-доброто от пакета, с който разполагаме. Ясно е, че трябва да сме съсредоточени върху позицията, на която се намираме в момента.“

„Аз не искам да определям цел и да казвам: „Трябва да направим това или онова“. Докато имаме възможност за подобрение, трябва да се съсредоточим върху това нещо. Ясно е, че трябва да направим сериозна крачка напред във всяка една област“, каза още директорът на Ферари.

Васьор също така потвърди, че Ферари продължава набирането на технически персонал на фона на продължаващото вътрешно реструктуриране.

„Това не е резултатът, който очакваме. Както всеки отбор на стартовата решетка, ние трябва непрекъснато да се подобряваме и да набираме персонал.“

„Вече променихме някои вътрешни организационни позиции и продължаваме напред.“

Според Васьор, стремежът към подобрение означава, че Ферари предприема „безкраен“ процес: „Най-трудната част от работата е да разберем какво върви добре и какво не и къде можем да се подобрим. Със сигурност работим много, за да се опитаме да спечелим последните няколко десети, които ни липсват. Но ние сме в средата на процеса, който на практика няма край“, завърши Фредерик Васьор.

Ферари също така обяви, че ще използва Робърт Шварцман в две петъчни тренировки до края на сезона. 23-годишният състезател ще бъде зад волана на SF-23 по време на първите свободни тренировки на пистите „Зандвоорт“ и „Яс Марина“.