Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари обмислят дали да подадат протест срещу Фетел (видео)

Ферари обмислят дали да подадат протест срещу Фетел (видео)

92
0
Бразилия,подиум,Фернандо Алонсо

Ферари проучват видео материали от Гран при на Бразилия, за да установят дали разполагат с достатъчно доказателства, за да протестират срещу резултатите от Интерлагос. Евентуален успех на Скудерията би могъл да обърне изхода от шампионата във Формула 1 през 2012 г.

Фернандо Алонсо загуби с 3 точки битката от Себастиан Фетел (Ред Бул). Още на пистата германецът бе разследван за изпреварване на жълти знамена, но нямаше санкции и резултатът бе запазен. Новината бе съобщена от ВВС и потвърдена от говорител на отбора от Маранело.

В случая отново става дума за задминаване от страна на Фетел на жълти знамена, но спрямо Жан-Ерик Верн (Торо Росо). 25-годишният състезател преминава покрай два мигащи жълти сигнала и извършва цялата маневра преди достигане на зелено обозначение, маркиращо края на опасната зона.

Ако протест от страна на Ферари бъде разгледан и немският пилот бъде намерен за виновен, то това би означавало добавяне на 20 секунди към времето му, връщане на осмо място и най-вече – би му коствало третата поредна световна титла. Подобен сценарий би направил Алонсо носител на короната само с една точка разлика.

В информацията на ВВС авторът Андрю Бенсън пише, че се твърди, че 31-годишният испанец e настоял да се подаде официален протест пред ФИА. От федерацията до момента няма никакъв коментар. Хората на Жан Тод обаче ще трябва да разгледат жалбата, ако такава постъпи.

Времето за реакция е изключително малко от която и да е от страните (Ферари или ФИА) и това е постановено в правилата. Там се посочва, че 30 ноември е срокът, в който може да се разглежда подобен случай, особено ако той може да окаже влияние върху изхода от първенството. Точка 179b гласи:

– Ако бъде открит нов елемент, независимо дали стюардите на състезанието вече са отсъдили, те или такива, назначени от ФИА, са длъжни да се срещнат, да извикат засегнатите страни, за да изслушат съответните обяснения и да преценят в светлината на фактите ситуацията.

При това положение Ферари трябва да се организират така, че най-късно утре (петък, 30 ноември) да подадат протеста си, ако сметнат, че имат достатъчно основание.

Изваждането на бял свят на възможността Фетел да е изпреварил Верн на жълти знамена обаче означава, че ФИА може да се самосезира и съответно да предприеме посочените в правилника действия. Всичко това в голяма степен зависи от възможността на Ферари и федерацията да установят наличието на зелен флаг, размахан от маршала на конкретния пост, какъвто се твърди, че е имало и се вижда на някои кадри в отделни клипове. Това би било знак, че Фетел не е нарушил правилата и съответно всякакви протест и разследване се обезмислят.

По-късно днес бе уточнено от различни източници, че по силата на член 174 d от Международния спортен код на ФИА Ферари не могат да подадат протест. Текстът гласи:

– Протести срещу грешки и нередности, случили се по време на състезание и отнасящи се до неспазване на правилата, както и имащи влияния върху класирането, трябва (освен в случаи, когато стюардите го сметнат за физически невъзможно) да бъдат подадени в рамките на 30 минути след официалното публикуване на резултатите.

При това положение ФИА решава дали да проведе разследване.