Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари окупира първа редица

Ферари окупира първа редица

65
0

Твърде позната първа редица се получи след днешната втора, решителна квалификационна сесия на пистата Албърт Парк. Непритеснен от новите правила Михаел Шумахер спечели днес 51-вия полпозишън в кариерата си, следван от съотборника си Рубенс Барикело.
Световният шампион не очакваше подобно представяне след проблемите си на сутрешните свободни тренировки. Той се удари в предпазна стена и счупи предницата на колата си. Все пак Михаел успя да се прибере в бокса, където автомобилът му бе поправен, а той самият взе настройките на Барикело и с тях кара в квалификацията. Шумахер специално отбеляза на пресконференцията след това, че до немалка степен дължи доброто си представяне на съотборника си.
Трети остана Хуан Пабло Монтоя. Колумбиецът заяви, че е изненадан, тъй като е очаквал да даде време около десета позиция.
Ужасен ден преживя тимът на Макларън. Кими Райконен излетя на петия завой и катастрофира тежко, удряйки се странично в предпазната стена в края на първата свободна тренировка. Поради това той не можа да участва във втората и бе принуден да използва резервния автомобил в загрявката и квалификацията.
Култард пък спука задна дясна гума по време на втората свободна тренировка. Опита се да стигне до бокса, но точно на входа на питлейна се повреди горивната му помпа.
Междувременно Минарди предприеха изненадваща маневра предприеха по време на квалификацията. Двамата им пилоти се прибраха в бокса в края на бързата си обиколка (не направиха тура за прибиране). Екипът проучил внимателно правилата и открил вратичка. Според условието всеки автомобил отива в затворения парк на ФИА, след като е направил бързата си обиколка. Тъй като обаче двете Минарди-та не довършиха този квалификационен тур (за време), то те няма да отидат в парк ферме и тимът ще има възможност да работи по автомобилите през нощта.
Според непотвърдена информация от ФИА са заявили, че Минарди имат право да направят подобно нещо. Наблюдателите обаче предполагат, че вратичката в правилата съвсем скоро ще бъде затворена.