Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари опитали да привлекат Нюи

Ферари опитали да привлекат Нюи

47
0
Ейдриан Нюи

Ейдриан Нюи е отхвърлил опит на Ферари да го привлекат към екипа в Маранело. От Скудерията проверили през миналата година нагласите на англичанина, смятан за може би най-добрия конструктор във Формула 1. Той обаче моментално дал да се разбере, че няма никакво желание да се мести в Италия. При скорошното продължаване договора на Себастиан Фетел и Ред Бул пък се говореше, че и Нюи е преподписал с отбора от Милтън Кийнс, вероятно за още три години.

Според информация на ВВС Спорт става дума за две телефонни обаждания, но до предложение за работа, обсъждане на евентуална заплата и всякакви други подробности не се стигнало. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер коментира с изявлението, че е напълно разбираемо защо всеки отбор във Формула 1 се интересува от конструктора.

Ейдриан, разбира се, е един от най-добрите, ако не и най-добрият в F1 – заяви и началникът на Ферари Стефано Доменикали. – Много пъти сме се шегували за такава възможност, но съм останал с впечатлението, че той е щастлив в Англия и ще остане с Ред Бул.

Ейдриан Нюи стана част от отбора на Дитрих Матешиц през 2006 г. – две години след като австриецът купи тима. Заплатата му по непотвърдени данни възлиза на около 10 млн. долара, като много малко конструктори получават подобни пари. Нюи обаче е най-успешният създател на болиди в Гран при, като е печелил титли вече с три отбора: Уилямс, Макларън и Ред Бул. Нито един друг конструктор не може да се похвали с такова постижение. Ценен е изключително високо в падока, но е един от най-лоялните хора, така че не би сменил отбора си заради по-високо заплащане например. Твърди се, че притежава уникално вътрешно усещане за автомобилите и поведението им.

Любовта му към колите не се изчерпва само с Формула 1. Нюи е изключително запален по класически спортни модели и дори се състезава. Миналата година претърпя катастрофа на Снетертън, но се размина безсериозни контузии. По време на фестивала в Гудууд пък Ред Бул му подариха един от неговите RB5 от 2009 г.