Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари отбеляза 16 години от титлата на Райконен

Ферари отбеляза 16 години от титлата на Райконен

1843
0

Ферари отбеляза, че точно днес се навършват 16 години от деня, в който Кими Райконен спечели титлата във Формула 1. Това бе единственият триумф на финландеца в световния шампионат и последната засега корона на Скудерията при пилотите. Тимът от Маранело взе титлата при конструкторите през 2008 г., но от тогава досега няма друг успех в първенството.

Ферари е единственият тим, който участва в световния шампионат на Формула 1 от създаването на първенството до ден-днешен

Легендарната марка има 16 титли при конструкторите и 15 при пилотите, както и 1072 Гран при старта. През сезон 2007 пилоти на Скудерията са Кими Райконен и Фелипе Маса. В календара има 17 старта. Сезонът е белязан от битката между Фернандо Алонсо и дебютанта тогава Люис Хамилтън в Макларън, както и с така наречения шпионски скандал, избухнал, когато у главния конструктор на тима от Уокинг Майк Кълън е открито техническо досие на Ферари. При първото разследване случаят приключва без последствия. Има обаче и второ, резултатът от което е дисквалификация на Макларън от шампионата при конструкторите. Алонсо и Хамилтън запазват класиранията и точките си.

Сезон 2007 започва с победа на Райконен в Гран при на Австралия. Преди последния кръг от първенството обаче финландецът е трети в генералното класиране със 100 точки – зад Хамилтън със 107 и Алонсо със 103. Финландецът печели финалната надпревара – Гран при на Бразилия пред Маса и Алонсо. Хамилтън е седми. Кими печели титлата със 110 точки, а втори и трети са пилотите на Макларън с равен актив – по 109. Райконен е третият финландец, триумфирал с короната в Гран при след Кеке Розберг (1982 г.) и Мика Хакинен (1998 и 1999 г.)

Райконен, който преди броени дни навърши 44 години, се оттегли от Формула 1 в края на 2021 г.

Той се посвети на семейството си. От юни тази година двамата със съпругата му Минту имат вече три деца. Първо се ражда синът им Робин (през януари 2015 г.). Дъщеря им Риана се появи през май 2017 г., а този юни посрещнаха втората си дъщеря Грейс.

Наскоро в медиите се появи информация, че Райконен е купил имот в Италия, където да живее със семейството си. Причината е, че вече 8-годишният Робин кара сериозно картинг и има договор със CRG KART. За да улесни и детето, и семейството си Кими решил да живеят поне известно време в Комо, след като досега бяха основно в Швейцария.