Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари отрича, че Биното е уволнен

Ферари отрича, че Биното е уволнен

2658
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Спас Генев

Отборът на Ферари направи официално изявление, с което отрича слуховете, че шефът на тима Матия Биното е уволнен. Слухове за отстраняването му има от доста време, но се засилиха особено много през последните дни.

„Във връзка със спекулациите в определени медии по отношение поста на шефа на Скудерия Ферари Матия Биното, Ферари заявява, че тези слухове са напълно безпочвени“, гласи изявлението

В рамките на по-малко от денонощие се появи цял списък с възможни заместници на Биното. Той включва настоящия ръководител на Алфа Ромео/Заубер Фредерик Васьор, шефът на Макларън Андреас Зайдл, Антонело Колета, който ръководи Ферари в GT и спортния директор на Ферари Лоран Мекис. За най-вероятна се сочи кандидатурата на Васьор. Италианското издание Гадзета дело спорт направо написа, че той ще замести Биното. Според вестника Васьор е бил обмислян като вариант за шеф на Ферари заради сериозния си опит. Екипът на Заубер пък ще стане от 2026 г. заводски отбор на Ауди във Формула 1. Това може да означава, че е възможно Васьор да загуби поста си.

Така или иначе до момента всичко остава в сферата на догадките и предположенията. Слухове за уволнение на Биното не се появяват за първи път през последните години

Досега обаче той се ползваше с доверието на президента на Ферари Джон Елкан и главния изпълнителен директор на компанията Бенедето Виня.

Ферари започна силно сезон 2022, но с развитие на състезателната година изостана. Има опасност дори Мерцедес да изпревари Скудерията в класирането при конструкторите. Биното повтори многократно, че предварително поставената на тима от Маранело цел за 2022 г. никога не е била да се бори за шампионата. Далеч преди началото на настоящия сезон е поставена цел тимът да се върне в челото на битката за победи. От тази гледна точка може да се смята, че италианският екип е изпълнил намеренията си за годината. В Италия обаче възприемат нещата по-различно. Дори Шарл Льоклер неколкократно споменава, че е бил в борбата за титлата, което е в рязко противоречие с изявленията на шефа му.