Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари построи жилища за работниците си

Ферари построи жилища за работниците си

33
0

Във Ферари твърдят, че една фирма не се преценява единствено от продуктите си и славата си в миналото. Черният кон на жълт фон отдавна е символ на изключително висок престиж и е въпрос на чест за италианците да работят в Маранело.

Компанията обаче им се отплаща подобаващо. Последната придобивка на служителите на Ферари е “Маранело Вилидж” – първият в света жилищен комплекс на марката.

“Маранело Вилидж” разполага с над 120 апартамента, достъпни само за персонала на компанията.

Лично Пиеро Ферари и Жан Тод откриха селището в присъствието и на кметицата на малкото, но прочуто градче в сърцето на Емилия Романия.

Комплексът е разположен на Поца ди Маранело, на четири километра от завода и Скудерията, като ги свързва велосипедна алея.

Проектиран е така, че да е в хармония с природата, с традициите на местността и в същото време да е оригинален. Яркочервеният фирмен цвят отличава комплекса, но не по-малко забележителни са билбордовете с фотоди от исторически за Ферари състезания: Дейтона 1967 г. (тройна победа в 24-часовата надпревара), Монца 1975 г. (Лауда печели титлата във Формула 1 кръг преди края на шампионата), Сузука 2004 г. (фотос на празнуващия на питуола отбор), Льо Ман 1966 г. (тичащите към колите си пилоти след даването на старта на състезанието).

При строежа на жилищния комплекс са спазени най-високите стандарти и служителите които работят в момента и по новата кола за Формула 1 вече се нанесоха.

Общо четирите му сгради са обградени от зелени площи и дървета, като всичко заедно формира цялото селище. Апартаментите са от 30 до 70 квадратни метра, има 22 студиа, 42 жилища с две спални и 58 с три. Всички са напълно обзаведени. Наемат се за определен период, както сега – във времето на усилен труд по новите болиди.

Предимствата на комплекса се изразяват не само по отношение на разходите, но и чрез внимателно обмислени жестове като построяването на специална тренировъчна зала например. Върху цели 770 квадратни метра желаещите могат да поддържат форма с уредите на Техноджим. Има специална рецепция, ресторант, бар, външни места за почивка, открит паркинг и закрит с места за до 150 коли.

“Маранело Вилидж” е поредният етап от програмата “Формула Уомо”, стартирана от Ди Монтедземоло през 1997 г. Тя се базира върху хората като център на системата, върху която се гради работата на компанията. Целта е да се акцентира върху уменията на работещите, да се стимулира творчеството им и да се отдаде нужното внимание на приноса на всеки отделен човек към общата работа.

При полагането на такива усилия за служителите, не е изненадващо, че компанията бе обявена за най-доброто работно място в Италия. Институтът “Страхотно място за работа” прави ежегодно проучване за редица компании, в което е отразена удовлетвореността на персонала от работодателите. Ферари се класираха на първо място, изпреварвайки фирми като Майкрософт, Кока Кола, Американ Експрес и т.н. Продължавайки да изпълняват програма си, Скудерията ще запази и статута си на място, където мнозина мечтаят да работят.