Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари празнуват титлата

Ферари празнуват титлата

67
0

Преди да стане известно разследването на стюардите след края на последния старт за 2007 г. във Формула 1, от екипа на Ферари вече изказаха радостта от спечелената титла при пилотите.
Определено не бяхме в силна позиция през част от сезона, но винаги сме вярвали, че можем да се оправим, винаги сме вярвали, че можем да свършим по-добра работа от останалите – каза Кими Райконен, който все още е шампион (поне докато излезе решението на стюардите на Интерлагос). – Дори в трудни времена оставаме заедно и никога не се отказваме. Трябва да благодаря на отбора, който свърши прекрасна работа не само днес, а през цялата година.
Кими благодари освен това на семейството и на съпругата си Джени, както и на всички, които са го подкрепяли през цялата му кариера във Формула 1.
Постигнах онова, което преследвах доста дълго време. Този път нещата потръгнаха за нас и неочакваното се случи. Годината беше прекрасна за мен и през нея аз се радвах на Формула 1 както никога преди – допълни финландецът.
Съотборникът му изрази задоволството си, че е могъл на помогне в момент, когато е било необходимо.
Горд съм, че направих това за Ферари, които вярваха в мен дори когато не бях във Формула 1. Благодарение на хората в Маранело съм тук, с тях израснах и като пилот, и като човек – категоричен бе Маса.
За разлика от пилотите, президентът на ФИАТ Лука ди Монтедземоло чистосърдечно си призна, че не е очаквал успеха, въпреки че надеждата умира последна. Шефовете на Скудерията, начело с Жан Тод обаче, твърдяха убедено, че тайната се крие именно в това, че тимът никога не се отказва.
Не трябва да забравяме, че преди надпреварата в Китай с Кими бяхме 17 точки назад, два кръга преди финала. Това демонстрира трудностите, които трябваше да преодолеем, за да стигнем дотук – заяви Тод след финала. – Победата е дело на целия отбор, защото ако Фелипе не бе завършил втори, Кими нямаше да е шампион.
Една мечта, която изглеждаше невъзможна, се превърна в реалност. Две титли, девет победи, четири двойни успеха в състезанията, девет първи позиции, 12 най-бързи обиколки в надпреварите: това са изключителните постижения през сезона, в който имаше и някои трудни моменти, но ние не се отказахме от борбата. Днес получихме наградата за работата си.

Спортният директор Стефано Доменикали отбеляза и друг факт в историята на отбора:
Да спечелим и двете титли веднага след ерата на Шумахер и онова, което беше той за Ферари заедно с Рос Браун, Паоло Мартинели и останалите от екипа, е невероятно, уникално постижение.