Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари се подготвят за трудна надпревара в Монако

Ферари се подготвят за трудна надпревара в Монако

48
0
Фернандо Алонсо

Труден ден изкара тимът на Ферари в Монако днес, резултатът от който също не бе особено добър за Скудерията. Фернандо Алонсо се класира шести на стартовата решетка за утрешната надпревара, докато Фелипе Маса така и не излезе на трасето.

Бразилецът удари колата си в последната свободна тренировка и я разби лошо. Екипът смяташе, че ще успее да я поправи до средата на Q1, но задачата се оказа прекалено сложна.

Отборът се бореше с времето, за да оправи болида, за съжаление имаше твърде много повреди и отпред, и отзад, изискващи сериозен труд – обясни техническият директор Пат Фрай. – Квалификация на мокро в Монако е винаги интересна за наблюдаване – трябва да се внимава за трафик, жълти знамена и променящите се условия на трасето. Падането на температурите отчасти повлия на представянето ни, а с Фернандо имахме и някои грижи с баланса. Тези два фактора не позволиха да постигнем желания резултат, макар крайното подреждане да не бе особено изненадващо в сравнение с последните състезания. В Q2 решението да сменим интермедиите със суперсофт бе взето в точния момент. В последните минути пистата бе суха на места, но скоростта на Мерцедес и Ред Бул бе твърде добра. Утре ще се борим срещу статистиката: тук победителите почти винаги са стартирали от първите редици – допълни той.

Алонсо каза от своя страна, че не е бил толкова конкурентоспособен, колкото бе в четвъртък:

Днес имах по-ниско сцепление със софт и затова имахме проблем сутринта. Но като цяло явно не успяхме да адаптираме достатъчно добре колата си към тази писта, която е единствена по характера си. Обикновено се представяме на по-високо ниво в надпреварите, но тук е почти невъзможно да се изпреварва. Все пак всичко може да се случи и в началото е необходимо да сме внимателни, за да не се озовем блокирани някъде в колоната.

Маса логично бе разочарован, след като дори не можа да се появи на пистата. Той обясни, че в последната сесия се е оказал върху неравност на трасето при спиране, предните колела неочаквано блокирали и от там нататък не успял да направи нищо, за да предотврати удара.

Аз съм добре, имам само мускулно разтежение. Колата обаче бе много лошо потрошена и усилията на механиците не стигнаха. Благодаря им за положеното старание. Сега трябва да съм оптимист и да се концентрирам върху състезанието. Знам колко ще е трудна и дълга надпреварата, но ще опитаме всичко, ще използваме всяка възможност и ще натискаме на максимум както винаги – добави бразилецът.