Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сагата с копирането приключи – и Ферари си оттегли обжалването

Сагата с копирането приключи – и Ферари си оттегли обжалването

2192
0
Серхио Перес, Шарл Льоклер
Серхио Перес и Шарл Льоклер; снимка: Рейсинг Пойнт

Сагата с копирането на болид във Формула 1 приключи, след като и Ферари оттегли обжалването си срещу решението за наказание на Рейсинг Пойнт. Протести на Рено срещу RP20 на тима от Силвърстоун доведоха до подробно разследване на начина, по който са конструирани кутиите за отвеждане на въздуха към спирачките. Стюардите на ФИА постановиха, че предните са легални. За задните обаче заявиха, че процесът на създаването им е нарушил спортните правила. Санкцията бе глоба от 400 000 евро и отнемане на общо 15 точки.

Общо пет отбора заявиха намерение да обжалват наказанието – Рено, Ферари, Макларън, Уилямс и Рейсинг Пойнт. Първите четири заради неудовлетворение от размера на санкцията, а екипът от Силвърстоун искаше отмяната й. Макларън и Уилямс съобщиха, че няма да продължат процедурата. По-късно Рено също се оттегли. По време на уикенда за Гран при на Италия пък се разбра, че отборите и ФИА са се разбрали относно мерките, които федерацията ще наложи, за да предотврати копирането на коли в бъдеще. Това бе повод Рейсинг Пойнт да оттегли своето обжалване. Тази вечер, малко след финала на надпреварата на пистата Монца, Ферари стори същото.

„Скудерия Ферари обявява, че е уведомила Международния апелативен съд за решението си да оттегли обжалване, подадено във връзка със случай ICA-2020-01-02-03-04“, се казва в изявлението.

„Сътрудничеството между ФИА, Формула 1 и отборите доведе до редица действия през последните седмици. Те изясняват отговорностите на всеки участник в първенството при конструиране на елементите. Освен това въвеждат специфични мониторингови процедури, за да осигурят спазването на правилата – и буквално, и духът им.“