Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари срещу Ред Бул и извън пистата

Ферари срещу Ред Бул и извън пистата

74
0
Стефано Доменикали

Борбата за титлите между Ред Бул и Ферари в момента изглежда не се води само на пистата, но се превръща и в политическа. Според последните слухове Ферари са поискали от ФИА ясно становище по две от разработките на Ред Бул, които им носели сериозно предимство на пистата.

От една страна Скудерията смята, че Биковете използват отвори за въздух, изградени от два различни метала. При загряването им и температурното разширение на металите се получавал по-голям отвор, който вкарвал по-голямо количество въздух за охлаждането на спирачната система. Според Ферари това противоречи на точка 11.1.4 от техническия регламент.

ФИА обаче изглежда, че вижда нещата по различен начин. Смяната на спирачните апарати днес сутринта на колата на Себастиян Фетел се дължало на дефект в тях. От ФИА не са настоявали Ред Бул да правят промени по спирачната система.

Втората спорна тема била използването на резервното количество масло в болида за подобряването на баланса на колата.

„Има слухове, че Ред Бул посредством помпа променят положението на това резервно количество, като го изтласкват в резервоар в предната част на колата“, обясни техническият експерт на ВВС, Гари Андерсън. „Ако те правят подобно нещо, то това противоречи на правилата, но аз не вярвам в това. Ако го правят, то ФИА би трябвало да знае за подобно нещо. Щеше да им е ясно, че има помпа, която да премества масло от задната в предната част на колата.“

Възможно е да има подобна система, и ФИА наистина да е наясно с нея. Това обаче не означава автоматично, че тя е нелегална. Никъде в регламента не пише, колко резервоара за масло може да има вградени в колата и дали маслото в тях трябва или не трябва да циркулира, докато то служи за смазването на двигателя.

Според информация на auto, motor und sport подобни решения използвали всички отбори, оборудвани с двигатели Рено. Това би означавало, че ФИА е наясно с подобна система и я смята за легална.