Начало Други Ферари запазва пилотския състав на двата заводски прототипа в WEC

Ферари запазва пилотския състав на двата заводски прототипа в WEC

17
0
Ферари в WEC
снимка, Ферари

Ферари запазва пилотския състав на двата заводски прототипа в WEC. Това заяви Антонио Колета. Според него, Скудерията няма намерение да променя екипажите на двете червени машини в категория Hypercar. Колета също така се надява скоро да финализира състава на третия прототип на Ферари.

Ферари ще продължи да бъде с непроменен пилотски състав в клас Hypercar в Световния шампионат за издръжливост през 2025 г. Съвсем наскоро ръководител на отдела за спортни автомобили Антонио Колета потвърди тази новина. Следователно с Ферари № 50 ще се състезават победителите от тазгодишния Льо Ман Антонио Фуоко, Никлас Нилсен и Мигел Молина. Същевременно Ферари № 51 ще бъде отново с екипаж Джеймс Каладо, Алесандро Пиер Гуиди и Антонио Джовинаци

Съобщението бе направено по време на Световните финали на Ферари за сериите „One-Make Challenge“ на пистата Имола. Това последва новината, че Фуоко и Молина са подновили договорите си за следващата година. Миналата година Пиер Гуиди и Нилсен също удължиха договорите си с няколко години.

Колета обясни, че няма причина да се правят промени в списъка с пилоти за третата кампания на заводския отбор на Ферари в WEC.

„Това е потвърдено: №50 и №51 няма да се променят – ще имаме същите пилоти. Те ще бъдат абсолютно същите“, сподели Колета.

„Доволни сме от съставите си. Спечелихме с тях последните издания на 24-те часа на Льо Ман [с №51 през 2023 г. и №50 тази година].

Колета също така подчерта важността на „последователността и приемствеността“ по отношение на пилотите на Ферари в клас Hypercar на WEC.

„Когато започнахме с 499P и избрахме нашите GT пилоти, дадени хора не бяха доволни. Но дори и скептиците трябваше да променят мнението си. Шестимата заводски пилоти на 499P са печелили Льо Ман, което според мен потвърждава избора ни“, каза още Колета.

От Ферари все още не са потвърдили екипажа на клиентския прототип №83, който се състезава под името на AF Corse. Понастоящем пилоти на тази машина са бившият еднократен победител в F1 Роберт Кубица, Робърт Шварцман и Йе Ифей. Тримата спечелиха 6-часовата надпревара в Остин, която се проведе на 1 септември.

Колета се надява съставът на AF Corse №83 да бъде финализиран преди финалния кръг за сезон 2024 в Бахрейн. Италианецът отхвърли предположението едното място да бъде заето от Артур Льоклер. Състезателят от Монако ще участва в тестовете на пистата Сахир след финала на сезона

Тази година Льоклер кара автомобил на Ферари в италианския GT шампионат. Той също така участва и в клас LMP2 на европейските серии Льо Ман с тима на Панис Рейсинг.

„Нашата цел е Артур да продължи да трупа опит в състезанията за издръжливост. Едва след това той може да има шанс да получи възможност да се качи в някой от нашите прототипи в бъдеще“, добави Антонио Колета.

В допълнение стана ясно, че договорите на Давиде Ригон, Алесио Ровера, Даниел Сера и Лилу Ваду също са удължени за следващата година. Четиримата карат за Ферари в състезанията с GT автомобили, включително клас LMGT3 на WEC.