Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фернандо Алонсо с победа пред побеснелите от радост тифози на Монца

Фернандо Алонсо с победа пред побеснелите от радост тифози на Монца

57
0

Фернандо Алонсо успя да победи в състезанието за Гран при на Италия и по този начин да поднесе изключителен ценен подарък на хилядите тифози, изпълнили пистата. След победата в квалификацията вчера, днес Алонсо не тръгна по най-добрия начин и позволи на Дженсън Бътън да води колоната до спиранията в бокса. След тях обаче испанецът успя да си върне първото място и да запише трета победа за сезона. Бътън остана втори, а трети затвърждавайки триумфа на Червените се класира Фелипе Маса.

Световният шампион за 2008 г. и лидер до днес в класирането, Люис Хамилтън, отпадна още в първата обиколка след докосване с Маса.

Пилотите на Ред Бул, Себастиян Фетел и Марк Уебър пък завършиха 4-и и 6-и, като Фетел изкара почти цяло състезание с меките гуми на Бриджстоун.

Между двамата се вклини направилият за пореден път силно състезание Нико Розберг от екипа на Мерцедес.

Десетката пък се допълни от Нико Хюлкенберг (Уилямс), Роберт Кубица (Рено), Михаел Шумахер (Мерцедес) и Рубенс Барикело от тима на Уилямс.

На старта Бътън потегли оптимално въпреки че бе от по прашната страна на трасето. Алонсо опита да се защити, но без особен успех. Маса също се опита да изпревари съотборника си, но по този начин позволи да бъде атакуван от следващия го по петите Хамилтън. Британецът леко надцени възможността и се удари в задната лява гума на колата на Маса. Това доведе до счупване на предното окачване и лидера в шампионата отпадна.

Така след първата обиколка след Бътън, Алонсо и Маса застана направилия чудесен старт Нико Розберг, следван от Кубица, Хюлкенберг, Фетел и Шумахер. След много слаб старт Уебър бе девети. Все пак австралиецът успя да изпревари седемкратния световен шампион в четвъртата обиколка и се приближи макар и с малко към съотборника си Фетел.

Статуквото се запази непроменено до 21-ата обиколка, когато Фетел получи проблем с двигателя си. Той загуби мощност и това позволи на Уебър да го изпревари без особени проблеми. С превключване на различен режим на работа се оказа, че трудностите са решени и са били свързани единствено с електронното управление на силовия агрегат.

Спиранията в бокса на пилотите от челото започнаха в 35-ата обиколка, когато Розберг и Уебър минаха през бокса. Тур по-късно за смяна на гуми влязоха Бътън, Шумахер и Хюлкенберг. Алонсо остана обиколка повече от Бътън, но това му позволи да излезе пред съперника си. Маса, който също даде всичко от себе си, пък се нареди на съвсем малка разлика зад англичанина на трета позиция.

Фетел остана на трасето пред Розберг, Хюлкенберг, Уебър и Кубица. И докато австралийския пилот на Ред Бул се опитваше да изпревари германецът от екипа на Уилямс, Фетел въртеше бързи обиколки на сравнително чиста писта.
Хюлкенберг мина на два пъти през шиканите в желанието си да задържи Уебър зад себе си, но в 48-ия тур все пак австралиецът успя да го изпревари преди влизането в Роджиа.

Фетел спря едва в предпоследната обиколка в бокса и натрупаната преднина бе достатъчна, за да остане четвърти. Пред него пък интригата бе приключила още след спиранията в бокса.

Така преди следващото състезание в края на септември по улиците на Сингапур Марк Уебър, въпреки шестото си място поведе в класирането със 187 точки следван на 5 от Хамилтън. Трети, четвърти и пети са Алонсо, Бътън и Фетел, съответно с 166, 165 и 163 т.

При отборите пък Ред Бул продължава да води макар и минимално, вече с 3 точки пред Макларън. Трети са Ферари с 290 т.