Начало Избрани Фетел е против премахването на Спа от календара на F1

Фетел е против премахването на Спа от календара на F1

1799
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Себастиaн Фетел е против премахването на Спа от календара на F1. Пилотът на Астън Мартин защити присъствието на легендарното белгийско трасе и заяви, че отпадането на Гран при на Белгия би било погрешно.

Фетел има три победи на Спа, съответно през 2011, 2013 и 2018 . Две от тях са с Ред Бул, докато третата бе с Ферари. Германецът сравни уникалността на високоскоростното трасе с по-новите писти в календара на F1. Според него, голяма част от тях не са харесвани от редица пилоти поради сходството на характеристиките им.

Бъдещето на Спа-Франкоршамп е под сериозна заплаха. Договорът на пистата изтича в края на тази година и все още не е подновен. Легендарното белгийско трасе, разположено в Ардените, е домакин на състезания от F1 още от 1950 г.

Пистата постоянно е присъствала в календара на световния шампионат до сезон 1970, с изключение на 1957, 1959 и 1969 г. Тогава дължината на трасето е била 14 км.

След това пистата претърпява основен ремонт и се връща в календара на F1 през 1983 г. От сезон 1985, с изключение на 2003 и 2006-та, Спа-Франкоршамп редовно бива посещавана от кервана на Формула 1.

Съществува перспективата надпреварата Белгия да се провежда на ротационен принцип, заедно с Франция. Според Фетел, запазването на Спа трябва да бъде важен приоритет за спорта.

Спа е страхотна писта. Не познавам пилот, който да не я харесва“ заяви Фетел.

От друга страна, познавам пилоти, които не харесват пистата в Русия. Причината за това не е самата страна, а защото всички трасета си приличат. Нямам право на глас по тази тема. Все пак, определено бих гласувал за оставането на Спа в календата на F1. Би било погрешно да загубим толкова легендарно трасе“, добави Фетел.

Макс Верстапен се съгласи с мнението на германеца. Пилотът на Ред Бул заяви, че пистата Спа-Франкоршамп завинаги трябва да остане в календара. В началото на тази година бяха направени значителни промени в участъка Червената вода-Радийон. Така се цели пистата да стане пистата по-безопасна и допълнително подобрява причината тя да остане в календара.

Той призна, че разширяването на календара в по-отдалечени части на света, включително две нови състезания в Америка като Маями и Лас Вегас, прави по-трудно включването на някои от класическите състезания всяка година. Световният шампион вярва, че би било жалко да бъде премахната писта като Спа.

Би било много жалко да загубим Спа. Това е любимата ми писта в света. Наскоро бяха направени доста промени, които увеличиха безопасността“, каза Верстапен.

„Смятам, че това е просто невероятна писта както за F1, така и за всеки автомобил. Много харесвам всички високоскоростни завои и промяната на надморската височина. И да, има толкова много писти по света, на които според мен би било хубаво да се проведе състезание от F1, но някак си просто не е реалистично.“