Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на първа позиция за Гран при на САЩ

Фетел на първа позиция за Гран при на САЩ

39
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел спечели полпозишъна за Гран при на САЩ, докато основният му съперник за титлата във Формула 1 през 2012 г. Фернандо Алонсо е с девети резултат от квалификацията. Испанецът ще отиде с позиция напред на грида (заради санкция на друг пилот), но това едва ли ще го улесни много. Втори в сесията за разпределение позициите на грида остана Люис Хамилтън (Макларън), а трети е съекипникът на Фетел Марк Уебър.

Гумите и тяхното загряване – това бяха основните притеснения в питлейна преди началото на квалификацията. Температурите на въздуха и асфалта се качиха значително до квалификацията и бяха съответно 21 и 32 градуса. Малко преди Q1 стана ясно, че стюардите са решили да не предприемат действия срещу Серхио Перес (Заубер) и Шарл Пик (Маруся) за удара помежду им в последната свободна сесия. Ромейн Грожан обаче бе с автоматична санкция (преместване 5 места на грида) заради смяна на скоростната кутия в неговия Лотус.

В Испания Рейсинг споделиха по-рано притесненията си, че може да не влязат в 107% от най-доброто време в Q1. Тимът бе обявен за продажба в началото на седмицата и атмосферата при тях е доста мрачна, а скоростта – твърде ниска. Тяхната битка днес бе по-различна от тази на всички останали екипи.

Пилотите на топтимовете си останаха по боксовете в началото. Техните излизания (с гуми хард) започнаха в средата на 20-те минути . Част от състезателите предпочетоха медиум още на този етап. Грожан оглави класирането след бърза обиколка с по-меката смес (1:37.486), но Фетел го изпревари (1:37.165). Всичките 24 автомобила бяха на трасето едновременно. 3 минути преди да изчете времето Ред Бул, Макларън и Ферари продължаваха да се борят с хард, останалите вече бяха с медиум. Картикеян отби и спря (явно с повреда) и това доведе до предупредителни жълти флагове. Нико Розберг прескочи в следващия сегмент в последния момент. Фетел остана най-бърз в Q1 (1:36.558) пред Хамилтън и Уебър. Де ла Роса и Картикеян влязоха в 107-те процента, а заедно с тях, с пилотите на Катерам и Маруся в следващата част на сесията не продължи Даниел Рикиардо (Торо Росо).

Очакванията за използване на медиум в Q2 се оправдаха от самото начало. Първо състезателите на Лотус, а след това и тези на Макларън излязоха с по-меките гуми. Същата смес сложиха и Ред Бул. Продължиха сериите с по няколко бързи обиколки, а Алонсо се ядоса на Михаел Шумахер, който се оказа пред Ферари-то в бърз тур на испанеца. Фернандо се оплака по радиото, а от питуола го успокоиха, че всички видяха какво стана.

5 минути преди карирания флаг за Q2 Фетел пак бе пръв – 1:35.971, най-доброто време за уикенда до момента. Алонсо се измъкна от опасната 12-та позиция и даде четвърто време (1:37.123). Бътън пък съобщи, че няма мощност, спомена и педала на газта. Той успя да се добере до бокса, но положението не изглеждаше никак добро – особено на фона на твърденията на техническия шеф на Пади Лоу, че MP4-27 е най-издръжливата кола на Макларън от години насам. Това остави англичанина (очевидно раздразнен след Q2) извън топ 10 , където се класираха Фетел, Уебър, Маса, Хамилтън, Грожан (с наказание), Малдонадо, Хюлкенберг, Шумахер, Алонсо и Райконен.

Решителните 10 минути от Q3 започнаха с излизане на Михаел Шумахер на Съркюит ъф ди Америкас. До този момент Фетел еднолично оглавяваше класиранията във всички сесии и бе очевидният фаворит за полпозишън.

Първата бърза обиколка на Фетел бе едва седма по сила, но в следващата германецът даде рекордни първи и трети сектор. С 1:35.877 Себастиан се върна на първата позиция. Втори бе Хамилтън (на 0,332 сек). Алонсо бе едва седми – на 2,704 секунди! Предпоследното усилие на Хамилтън го остави втори, но на 51 хилядни от секундата зад пилота на Ред Бул. Това амбицира Фетел и той свали още постижението си (1:35.657). Люис даде всичко от себе си на финала, но не успя да подобри това време и ще се нареди на първа редица до германеца. Трети се класира Уебър, докато Алонсо ще бъде максимално затруднен битката за титлата – той остана с девето време в Q3.