Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън за Гран при на Европа

Фетел на полпозишън за Гран при на Европа

19
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел с Ред Бул спечели първата позиция за старта на утрешната Гран при на Европа на трасето във Валенсия. Втори остана Люис Хамилтън (Макларън), който измести Пастор Малдонадо с Уилямс и Ромейн Грожан (Лотус) на втори ред. Зад тях на старта ще застанат Нико Розберг (Мерцедес) и Камуи Кобаяши (Заубер). Фернандо Алонсо остана едва 11-и, а Марк Уебър с втория Ред Бул е 19-и.

Минути преди началото на квалификацията пресаташето на Маруся Трейси Новак донесе в пресцентъра съобщението, че Тимо Глок няма да участва. Германецът се бе почувствал отново зле от стомашен вирус. Това облекчаваше съперниците му, които се борят традиционно за местата, които се разпределят в първата част. По-късно ще се реши дали германецът е в състояние да участва в състезанието.

Температурата на асфалта бе с около 10 градуса по-висока от тази сутринта на последната тренировка – 45 градуса.

Фаворитите започнаха със серии от по 6 обиколки с твърдия тип гуми медиум и с тях най-бърз бе Хамилтън, който оглави класирането с обиколка за 1:39.169 мин. След това бе изместен от върха от пилотите в средата с меки гуми софт.

Уебър единствен от пилотите във водещите тимове сложи меки гуми в началото, но проблемите в колата му от сутринта, когато направи само 4 обиколки, не бяха решени и той записа едва 16-о време в първата си обиколка. Съперниците с меки гуми го изместиха 18-и и това означаваше отпадане след първата част. Марк не успя да подобри времето си и 17 секунди преди края започна нов тур, но нямаше скорост и остана едва 19-и, след като Хейки Ковалайнен и Жан-Ерик Верн го изпревариха. Финландецът пък за трети поред път премина във втората част.

В нея фаворитите пак започнаха с медиум и Алонсо бе най-бърз с тях, но първо пилотите на Форс Индия, а след това Райконен и Розберг го изместиха от върха. След това Хамилтън и Бътън направиха първи обиколки със софт, докато Маса оставаше с 14-о време с медиум. Накрая Ферари също качиха софт, но очевидно с тях нямаха скорост и Алонсо и Маса сензационно отпаднаха във втората фаза с 11-о и 13-о време. Част от съперниците им трябваше да ползват втория от трите комплекта нови меки гуми и това означаваше само един нов комплект за финалната фаза, но участието в нея им бе гарантирано. С великолепна обиколка в края на сегмента най-бърз от всички бе Грожан, който изпревари Розберг, чиято отлично обиколка от началото на Q2 бе най-добрата до момента. В топ 10 се наредиха още Пол ди Реста, Фетел, Райконен, Бътън, Малдонадо, Хамилтън, Хюлкенберг и Кобаяши. Шумахер остана между пилотите на Ферари 12-и. Разликата във времената на първите 13 пилоти бе по-малка от 0,3 сек!

Във финалната фаза пилотите на Макларън и Нико Розберг започнаха обиколки с меките гуми от втората част, като Нико оглави класирането, но в последните секунди разпределението на позициите трябваше да се реши с използването на последния комплект нови гуми от всички.

Грожан отново бе супербърз в първи трети сектор във финалните турове, но загуби 0,3 сек във втория заради грешка на 13-и завой и Малдонадо бе по-бърз. Над всички обаче бе Себастиан Фетел, който с отлична скорост даде най-доброто постижение. Второ време записа Люис Хамилтън, който измести трети и четвърти Малдонадо и Грожан.