Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в последната тренировка

Фетел най-бърз в последната тренировка

44
0

Себастиен Фетел с Ред Бул постигна най-добро време в последната тренировка преди квалификацията за Гран при на Европа днес. Втори остана Роберт Кубица с Рено, пред Марк Уебър с втория Ред Бул, Адриан Сутил с Форс Индия и Фернандо Алонсо с Ферари.

Тимът на Ред Бул реши да използва системата за обдухване на задното крило и това очевидно му даде още малко преднина в скоростта, което може да се окаже решаващо в битката за място на старта. В основата на доброто представяне обаче отново бе отличната работа на шасито с гумите и загряването им.

В същото време големите фаворити този уикенд от Ферари не се справиха така добре с настройките на колата за работа с меките гуми, поне в този последен час.

Почти 20 минути изчакаха пилотите преди са започнат серии от обиколки. Лукас ди Граси от Върджън направи първата серия и повече, ката температурата на пистата бе вече 32 градуса. Всички нормално започнаха с твърдите гуми за този уикенд от типа медиум.

Алонсо дълго говореше с Марк Жене в бокса на Ферари, след като преди това за малко бе извикан за измерване от ФИА.

След като 1/3 от времето измина на пистата се появиха обаче и пилотите на Макларън. Хамилтън поведе след втората си обиколка с 1:39,338 мин. Бътън също не бе бърз в първата си обилока и бе с 4 сек по-бавен, но във втората – вече бе на 0,329 от времето на Люис.

В средата на времето и останалите пилоти вече бяха на пистата за сериите си с твърди гуми и пак след две обиколки за загряване Кубица поведе с хилядни по-добро темпо от Хамилтън. Сутил обаче още 57 хилядни по-бърз. С излизането си на пистата обаче Фетел бе супер бърз и поведе с 1:38,884 сек, без да е нужно да загрява твърдите гуми в 2 или повече обиколки.

В първата си обиколка Алонсо също бе доста бърз и записа 4-о време на 0,3 сек от германеца. Във вторите си обиколки и двамата бяха още по-бързи. До тях бяха вече и Уебър и Нико Розберг с Мерцедес. След две обиколки Алонсо вече бе най-бърз, но само с 14 хилядни пред Фетел и 89 хилядни пред Уебър, който на свой ред в последната си супербърза обиколка бе още по-бърз в първи и втори сектор. В третият обаче се забави и остана втори във времетата с твърди гуми на 7 хилядни зад Алонсо, който пък свали още от времето си и стигна до 1:38,513 мин. Кубица единствен се доближи до това време с нова къса серия с твърдите си гуми за тази сутрин и стана втори.

Макларъните също направиха още по една къса серия с вече ползваните гуми, за настройки преди да се поставят меките гуми супер софт за последните 10 минути. Този път Алонсо бе сред първите пилоти на трасето с тези гуми. Интересно бе, че в първата си бърза обиколка той не бе по-бърз от темпото си с твърдите. Фетел обаче бе супер бърз и поведе, а пред него имаше и коли. Времето му бе 1:38,487 мин.

Хамилтън също много подобри времето си с меките гуми в първия тур, но бе половин секунда. След като направиха още по една обиколка Уебър бе най-бърз, като изпревари Фетел и Алонсо, чието топ време оставаше с твърдите гуми.

В същото време най-бърз от всички с меките гуми се оказа Роберт Кубица, който изскочи и пред Уебър и Фетел. В последните секунди и Сутил се оказа по-бърз от Алонсо с топ време във втория сектор. Фетел обаче още бе в топ обиколка и бе със супер време в първи сектор. Имаше добро време и във втори сектор и в крайна сметка записа най-доброто време, оставяики поляка втори.