Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Научих много от Уебър

Фетел: Научих много от Уебър

54
0
Кристиан Хорнер,Марк Уебър,Себастиан Фетел

Себастиан Фетел призна, че е научил много от Марк Уебър през времето, прекарано като съотборници в Ред Бул, и напускането на австралиеца ще е загуба както за отбора, така и за самия него.

С Фетел и Уебър Ред Бул спечелиха четири поредни титли при конструкторите в F1 от 2010 до 2013 г., но отношенията между пилотите предизвикаха много коментари. Всичко започна от инцидента между тях по време на Гран при на Турция през 2010-та, когато Фетел се опита да изпревари Марк и двамата се удариха, вследствие на което Себастиан отпадна от състезанието. По-късно се повдигна въпросът дали в Ред Бул не фаворизират Фетел. Във Великобритания през същата година от екипа свалиха новото предно крило от болида на австралиеца и го сложиха на колата на съотборника му. След като спечели състезанието, Марк коментира по тийм радиото: „Не е лошо за пилот номер 2.” През настоящия сезон имаше още един сблъсък между двамата – в Малайзия, когато Фетел пренебрегна отборните заповеди и изпревари Уебър 10 обиколки преди края на състезанието. В последните надпревари от сезон 2013 обаче изглежда, че напрежението между двамата е затихнало.

Себастиан коментира, че впечатлението на хората за отношенията между него и Марк е по-лошо, отколкото те са в действителност. Въпреки че двамата не са близки извън пистата, според Фетел с Уебър са един от най-силните пилотски тандеми.

Очевидно нямахме най-добрите лични отношения, но се справихме отлично в съвместната ни работата за отбора. И двамата усилено се опитвахме да подобрим колата. Със сигурност фактът, че той няма да е тук през следващата година, ще е загуба за отбора и за мен, защото винаги е било огромно предизвикателство. Научих много от него и мога спокойно да кажа, че имаше много моменти, в които се възползвах от това. Постигнахме изключително много успехи заедно. В този смисъл (напускането на Марк – б.а.) ще бъде удар за отбора, но в същото време предстои нов сезон, нова стъпка през следващата година. С пристигането на Даниел (Рикиардо) започва нов етап – каза още Фетел.

Той коментира и че не би „подарил” победа на съотборника си в последното му състезание като пилот от Формула 1, най-вече защото Уебър не би го приел.

Безсмислено е да обсъждаме определени обстоятелства, тъй като много неща трябва да се случат преди да можеш да помислиш за това. Според мен Марк е спортсмен и не би пожелал да му бъде предоставена победа. Би било същото и за мен – добави Фетел.