Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Не ми обръщат внимание заради някакъв възрастен тип

Фетел: Не ми обръщат внимание заради някакъв възрастен тип

28
0

– Човек би си помислил, че тази година ще ми обръщат повече внимание, но всъщност вниманието на практика намаля. Някакъв възрастен немски тип решил да се върне – заради това е. Всички германски журналисти са крайно заети с него, а това е добре за мен. Свалям му шапка – в обичайния си шеговит стил коментира Себастиан Фетел ситуацията около себе си и Михаел Шумахер преди Гран при на Бахрейн в интервю за английския Гардиан.

Германският пилот на Ред Бул е смятан от мнозина за един от фаворитите през 2010 г., когато се надява да се говори повече за състезанията, отколкото за политика. Той лично наблюдава съперниците и споделя мнението си за част от тях:

– На Дженсън [Бътън] няма да му е лесно [в Макларън]. Люис [Хамилтън] е много бърз и познава отбора от дълги години. Видяхте какво направи през 2007 г., когато Фернандо Алонсо беше в тима. Затова ми е крайно интересно да видя [какво ще се случи в] Макларън и Ферари. В Германия хората очевидно се интересуват повече от Михаел и Нико [Розберг] и съперничеството между двамата. Но най-впечатляващата комбинация сме аз и Марк [Уебър], защото всички знаят, че помежду ни няма проблеми.

Макар историята да помни няколко сблъсъка между Фетел и австралийския му съекипник, двамата наистина се разбират чудесно. Това обаче може да се промени, ако и Уебър се намеси в битката за титлата. Себ пък демонстрира сериозно ниво на увереност в собствените си сили преди началото на сезона:

– Това, че всички добри хора повтарят как ще стана световен шампион, няма да ме направи по-бърз. Трябва да вярваш в себе си.

Освен самочувствие 22-годишният състезател има и ясно изразена индивидуалност, отличаваща го рязко от именития му сънародник Шумахер, с когото толкова често го сравняват.

– Харесвам британската култура – може би защото чувството ми за хумор не винаги е политически коректно! Но пък помага! И Англия ми допада, нищо, че вали постоянно и около Милтън Кийнс е пълно с кръгови. По принцип нали съм немски пилот в английски тим – не очаквам да съм всеобщ любимец. Национални стереотипи наистина съществуват, но не всеки човек пък им пасва перфектно – обяснява Фетел.

Въпреки че е все още много млад, той се грижи сам за делата си и няма мениджър, като досега не съжалява за нито едно от взетите самостоятелно решения.

– Проблемът при Формула 1 и футбола е, че са набъркани прекалено много пари. Формула 1 е голям бизнес и за съжаление всеки си гони до последно собствените интереси. За някои хора пък е единствено бизнес. Не можеш винаги да казваш каквото искаш. Но най-важни за мен са надпреварите, както и да остана същия човек, който винаги съм бил – категоричен е германецът.

Демонстрира решимостта да не се променя, посещавайки мачовете на любимия си Айнтрахт като обикновен фен – не ползва ложите, корпоративните места и прочие благини, които иначе лесно би могъл да си осигури. Тогава обаче, твърди Себастиан, се губи тръпката.

– Трябва да си със запалянковците, да викаш и пееш. А на полувремето умирам да се наредя на опашка, за да си взема наденичка в хлебче заедно с всички останали – ентусиазирано разказва Фетел.