Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел не вярва, че ще го глобят; Уебър: Стартът не беше решаващ

Фетел не вярва, че ще го глобят; Уебър: Стартът не беше решаващ

30
0
подиум

Себастиан Фетел не вярва, че ще бъде глобен заради донътите след финала в Абу Даби, където спечели седма поредна победа за сезон 2013 г. във Формула 1.

Четирикратният световен шампион изрази радостта си по същия начин, по който отпразнува и титлата на Буд Интернешънъл преди седмица. Тогава обаче бе наложена глоба от 25 000 евро.

Върнах колата. Придържах се към правилата и се надявам, че ще успеем да предадем гориво за проверка, тъй като изгорих малко повече бензин. Говорих със стюардите след Индия. Обясних, че просто бях щастлив. А и мисля, че хората наистина харесаха станалото. Не рекордите обаче са това, което ме кара да се качвам в колата. Хората виждат седем поредни победи, но не знаят какво предизвикателство е всеки отделен старт. Според мен е изключително, че всичко се получи правилно – стратегия, спирания в бокса, издръжливост. За мен цифрите не са важни, но съм много, много горд от постиженията. В F1 са най-специалните пилоти в света и вече съм достатъчно възрастен, за да го осъзная. Помня как гледах Михаел [Шумахер], когато бях дете, а той доминираше с Ферари. Да постигна част от неговите успехи е безкрайно специално – не само за мен, а за целия отбор – коментира Фетел, който води безапелационно от старта до финала.

По-късно стана ясно, че срещу Фетел няма да бъдат предприемани никакви действия. Взето е предвид, че той върна колата в затворения парк – нещо, което не стори в Индия. Освен това донътите не бяха директно на пистата, а в зона за сигурност.

Съотборникът му Марк Уебър пък бе на полпозишън, но не направи добър старт и загуби две позиции след изгасването на светофарите. Не само Фетел, но и Нико Розберг успя да се промъкне пред австралиеца. Марк обаче бе категоричен, че стартът не е бил решаващ за изхода от надпреварата.

Не мисля, че стартът реши нещата. Себ просто бе от друга класа днес. Аз взех максималния резултат. Бях много бавен в първата част от надпреварата. Имах проблеми със задната част и това влоши още повече износването на гумите. Трябваше да направим нещо и след питовете темпото се пооправи, но състезанието вече ни беше избягало. Върнах си позицията от Нико с добра маневра. Щеше да е хубаво да спечеля, но сега ще отида в Остин, за да опитам отново – заяви Уебър.