Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел победител в първата свободна тренировка на Силвърстоун

Фетел победител в първата свободна тренировка на Силвърстоун

45
0

Себастиян Фетел от екипа на Ред Бул записа най-добър резултат в първата свободна тренировка на пистата Силвърстоун. На втора позиция се нареди Люис Хамилтън от отбора на Макларън, а трети остана Роберт Кубица от Рено.

Сесията се проведе при доста приятни атмосферни условия. Температурата на въздуха не надвиши 24 градуса, а тази на асфалта варираше между 31 и 34 градуса. На леко промененото трасе пилотите нямаха почти никакви проблеми, с изключение на няколко невинни излизания от трасето. След първите трима местата в десетката се запълниха от съотборника на Фетел, Марк Уебър, Адриян Сутил от екипа на Форс Индия, Нико Розберг от Мерцедес, Нико Хюлкенберг (Уилямс), Дженсън Бътън (Макларън), Михаел Шумахер (Мерцедес) и Рубенс Барикело от екипа на Уилямс.

Отборите прекараха тренировката в търсене на оптималните настройки на колите си, както и в изпитване на някои нови елементи, донесени специално за уикенда в Англия.

Очаквано пистата не се оказа особено удобна за колите на Ферари. Фернандо Алонсо и Фелипе Маса се наредиха едва 13-и и 17-и. Аеродинамичната ефективност явно не е сред най-силните черти на тазгодишния болид на червените и това бе доказано за пореден път и в първата сесия днес.

Италианците се надяваха подобрения аеродинамичен пакет, представен още във Валенсия да разкрие пълния си потенциал на Силвърстоун, но това така и не се случи. Излизането на пистата със и без системата за оптимално обтичане на задното крило също не промени особено положенията на двамата пилоти.

За сметка на това бързите завои определено са по вкуса на болидите на Ред Бул. Фетел бе над всички, най-вече във втория сектор на пистата, където той бе единствения пилот, успял да слезе под 30 сек. при преминаването му. Той нямаше и много проблеми на попроменения завой Аби, където неговият преследвач Хамилтън излезе от пистата три пъти.

Неравностите на трасето в този участък затрудниха доста от пилотите, които споделиха съдбата на шампиона от 2008 г. Очаква се с натрупването на гума в този участък обаче проблемите да изчезнат.