Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пръв и в последната тренировка

Фетел пръв и в последната тренировка

50
0
Фернандо Алонсо

Себастиан Фетел с Ред Бул бе най-бърз и в последната тренировка преди днешната квалификация за Гран при на Сингапур. Втори остана Фернандо Алонсо с Ферари, а трети – Люис Хамилтън, който обаче за разлика от съперниците си не можа да извлече максимума от работата на меките гуми супер софт в края на сесията и даде най-добрия си резултат с по-твърдия тип медиум.

Всички пилоти започнаха и днешния ден с гуми интермедия, защото пистата пак бе влажна от последния дъжд, паднал преди 5 часа.

Двамата пилоти на Ферари бяха свалили от колите си системата за обтичане на задното крило F-duct – явно решили снощи, да изберат варианта с повече притискане на много завои и малко по-ниска скорост на късите правите. При Макларън пък интересно в първите обиколки само Хамилтън бе с новото предно крила, а Дженсън Бътън (за последно може би) изпробва стария вариант.

След първите опознавателни обиколки всички започнаха да чакат пистата да изсъхне, но това бе малко вероятно предвид 80-процентната влажност тук. Все пак Камуи Кобаяши (Заубер) и Ди Граси (Върджин) направиха по още един тур 15 минути след началото. Бразилецът бе и първият пилот с гуми за сух асфалт и записа първото време – над 2 мин за обиколка.

Около средата на времето всички започнаха да правят сериозни серии със сухите твърди гуми. Времената бързо се подобряваха, като в тези серии най-бърз от фаворитите първо бе Хамилтън (1:49.000), но той бе в по-къса поредица от 6 тура. Марк Уебър бе на около 0,2 сек от него в близка серия, а в края на своите по-дълги стинтове от по 9-10 обиколки и след като загряха гумите си Фернандо Алонсо и Фетел бяха още по-бързи.

Фетел оглави класирането с 1:48.730, а Алонсо бе втори на 0,179 сек.

И в тези серии Ферари бяха без F-duct, но и двете коли на Макларън вече бяха с новото предно крило. Интересно бе и това, че болидът на Адриан Сутил също бе със система за обдухване на задното крило в днешния ден и времената му бяха добри, както и вчера без нея. Постиженията му бяха сходни с тези на Роберт Кубица, непосредствено под тези на фаворитите, заедно с времената на Нико Розберг.

В последните минути се очакваха последните обиколки с меките гуми преди окончателните решения за квалификацията.

Хамилтън бе с новото предно крило и меките гуми пръв в бърза обиколка от фаворитите, но не бе по-бърз в първия си тур с тях. Фетел и Алонсо също имаха нужда от още един тур да ги загреят, но след това подобриха постиженията си, докато Люис остана по-бърз с твърдите гуми на трето място. Маса записа четвърти резултат. Пети се нареди Нико Розберг, чието темпо подсказа напредък и при Мерцедес в днешния ден.