Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пръв в последната свободна тренировка

Фетел пръв в последната свободна тренировка

33
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел (Ред Бул) бе най-бърз в последната свободна тренировка за Гран при на Корея на пистата Йонгам. Втори остана съотборникът му Марк Уебър, а трети бе Нико Розберг (Мерцедес).

Времето се задържа хубаво и за последния час подготовка преди квалификацията и състезанието (23 градуса на въздуха, 35 на пистата). Очаква се следобед да се заоблачи, когато пилотите ще водят битка за разпределение местата на стартовата решетка.

Още в самото начало Люис Хамилтън се обади на екипа си, че усеща вибрации в педала на спирачките и колата като цяло. Съветът бе да ги загрее и да провери какво ще се случи, но пилотът на Мерцедес обясни малко по-късно, че нещо определено не е наред, след което се прибра в пита. Механиците смениха спирачните дискове.

В Ред Бул пък настроиха болида на Марк Уебър така, че да се класира максимално напред в квалификацията, обясни шефът на тима Кристиан Хорнер. Австралиецът е с наказание преместване с 10 места назад на грида заради три официални предупреждения. Той бързо излезе начало при първото си излизане на трасето с 1:39.234 мин, следван от съотборника си Фетел (+0,354 сек), на когото бе съобщено, че трябва да подобри преминаването си на средния сектор. 20 минути след началото пилотите на Ферари, Макларън и Мерцедес все още си бяха в боксовете. Скоро и те бяха на пистата за първи серии с по-твърдите гуми за този уикенд – медиум.

Междувременно Фетел изпълни указанията на рейсинженера си Гийом Роклен и излезе пръв в класирането – 1:39.014 (с 0,22 сек по-добро постижение от това на Уебър). Трети бе Фернандо Алонсо с 1:39.303.

В средата на сесията Уебър си върна челната позиция (1:39.001), а Хамилтън даде трето време. Австралиецът продължи серията си и пръв слезе под 1:39 мин за обиколка (1:38.946). Фелипе Маса пък бе с нестабилна задна част на своето F138 и имаше проблеми в третия сектор от трасето. Алонсо също работеше по баланса. Хамилтън на свой ред излезе пръв, подобрявайки постижението на Уебър с 0,086 сек.

Първият пилот със суперсофт на Йонгам бе Уебър. Той сложи меките гуми 15 минути преди финала на тренировката и веднага бе най-бърз – 1:38.132, а след това свали до 1:38.018. Всички останали се прибраха в боксовете преди последните си серии, като изборът в края на сесията бе суперсофт. Фетел слезе под 1:38 – 1:37.881 (подобрение във времето с над секунда спрямо това с медиум). Във финалните минути обаче всички бяха на трасето и това повлия на обиколките на няколко пилоти. Розберг все пак успя да даде трето постижение (+0,437) след Фетел и Уебър. Четвърти бе Хамилтън, следван от Алонсо, Грожан, Маса, Кими Райконен, Нико Хюлкенберг, Дженсън Бътън.