Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел преживя драма като на Шумахер отпреди 20 години

Фетел преживя драма като на Шумахер отпреди 20 години

55
0

В снощното състезание за Гран при на Бахрейн Себастиан Фетел от Ферари отпадна още в загряващата обиколка след повреда в двигателя. От болида на германеца започна да излиза пушек, след което той отби в страни и спря колата, за да се опита да предпази мотора от още по-сериозни поражения. Така той изобщо не успя да стартира в надпреварата, в която неговият съотборник Кими Райконен завърши втори.

Драми с болидите на Ферари още в подгряващия тур обаче са се случвали и преди, показва историята. Преди близо 20 години – на 30 юни 1996 г. подобно нещо се случи и на Михаел Шумахер. Германецът тогава беше в първия си сезон в Скудерията след две поредни титли с Бенетон. И успяваше да съперничи на по-бързите коли на Уилямс, като в Гран при на Франция записа втория си полпозишън за сезона, след този на Имола.

Той изпревари Деймън Хил с Уилямс с 0.069 сек на пистата Маникур. Още в загряващата обиколка обаче двигателят му изпуши и Михаел беше принуден да спре и да отпадне от състезанието още преди то да е започнало. След случката медиите в Италия масово се нахвърлиха върху тогавашния спортен директор на Ферари Жан Тод, искайки оставката му. 

За доминацията на Уилямс в онзи сезон и защо тогава въпреки нея състезанията бяха по-интересни и непредвидими, четете в новия брой 192 на списание ClubS1 

Вижте долу видео от инцидента на Шумахер през 1996 г.