Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Разочарован съм, че не върнахме стария формат на квалификацията

Фетел: Разочарован съм, че не върнахме стария формат на квалификацията

52
0

Себастиан Фетел заяви преди началото на състезателния уикенд в бахрейн, че е разочарован от това, че не е бил върнат стария формат на квалификацията за предстоящата Гран при на пистата Сахир.

След провала на новия формат в Австралия заради неучастието на нито един пилот в последните 4 минути от последната част на квалификацията и силните критики от страна на фенове, шефове и пилоти, първоначално екипите се обединиха около идеята за връщане на стария формат още за следващия старт. ФИА обаче не разреши това да бъде гласувано, а вариантът за модификации на новия не получи пълна подкрепа от тимовете, като против са гласували Ред Бул и Макларън. Така и на Сахир ще наблюдаваме новия формат с елиминации, което за Фетел е разочароващо.

„Аз съм разочарован толкова, колкото може би всеки, който познавам, че не се върнахме към стария формат, заяви пилотът на Ферари. – В бизнеса обикновено правиш това, което клиентите искат да правиш и което те купуват. Но ако правиш точно обратното (правиш и предлагаш, това което не се търси), то значи не вършиш каквото трябва. Това е нещо (запазването на стария формат), от което не можем да бъдем горди. Ако всички са срещу нещо, а ти решаваш в негова полза.“

Според Фетел квалификацията е просто един пример какво не е наред в спорта, а именно – процесът на вземане на решения. Нещо, което Асоциацията на пилотите GPDA настоя да се промени в декларация, пусната миналата седмица. Според него тя е била достатъчно ясна и няма какво повече да се добави.

Ето и мнението на Иван Тенчев за формата на квалификациите:

гледай видео