Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел ще е различен пилот през 2011 г., убеден е Култард

Фетел ще е различен пилот през 2011 г., убеден е Култард

44
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел е най-младият шампион в историята на Формула 1. Немският пилот на Ред Бул спечели титлата за сезон 2010 г. и тази седмица започва нова битка в Австралия в защита на короната си. Все още едва на 23 години, той е изправен пред ново, съвсем различно предизвикателство от досегашната гонитба на титлата. А неговият колега в Ред Бул (като консултант) и бивш пилот във Формула 1 Дейвид Култард се опитва да проникне зад загадката Фетел в колонката си за ВВС, където ще е титулярен коментатор през сезон 2011 г.

В наши дни пилотите са много млади, когато идват във Формула 1 и Себастиан не бе изключение – дебютира едва на 19. Човек на такава възраст все още не е напълно възрастен, а излиза в центъра на хорското и медийно внимание, под прожекторите. Спомням си как на мен хората ми казваха да не се променям, но реалността е, че се налага промяна – разказва шотландецът. – Бях впечатлен от това как Себастиан се справи с всичко, колко вътрешно спокоен и уверен бе през цялото време без капка арогантност. Бих се изненадал ако стане надменен и дистанциран като шампион. Просто постигна една от целите в живота си, а сега ще се постарае да го направи пак – по същия начин, по който Фернандо Алонсо винаги е имал един и същи подход към надпреварите, независимо дали е бил в Минарди, Рено, Макларън или Ферари.

Фетел по принцип пази личния си живот далеч от камерите, и то съвсем съзнателно, категоричен е Култард. Самият германец няколко пъти през изминалите години твърди, че приятелката му няма какво да прави на пистата, където той ходи на работа – кой мъж води жена си на работното си място?

Себ е много ясен по отношение на това какво иска и очаква. Ако обаче му бъде обяснено защо и как определено нещо няма да се случи както той е решил, той продължава напред. Това показва висока степен на интелигентност и социални умения, които би трябвало да го превърнат в прекрасен представител на спорта като шампион – споделя Култард.

Дори в шампионската си 2010 г. обаче немският състезател допусна няколко сериозни грешки и един от въпросите, задавани често от наблюдатели и специалисти, е ще успее ли да ги избегне от тук нататък. Според Култард човек може да се надява, че грешките в живота му ще стават все по-малко, но такива неминуемо се случват от време на време:

Тези момчета бъркат. И те са хора. Разкриващ за характера ще е начинът, по който Фетел ще се справи със случилото се. Според мен би реагирал различно сега на нещо като катастрофата в Турция миналия сезон. Любопитен съм какво ще е поведението му. Но съм му фен не защото имам връзка с отбора, а защото той показва ниво на уважение към спорта и в същото време осъзнава, че сам трябва да се справи с препятствията по пътя си. Иначе съм чел и чувал да се твърди, че гони рекордите на Михаел Шумахер. Никога не го е изричал, но подозирам, че е точно така. Само вижте как гони най-бързите обиколки.

Накрая Дейвид разсъждава върху един от най-трудните въпроси в спорта въобще (не само във Формула 1, а по принцип) – колко добър е Фетел? Питането се появява неминуемо, когато в определена дисциплина един атлет изпъква над останалите, има сериозни успехи и т.н. Отговорът обаче не е еднозначен, а крайно субективен. Шотландецът смята, че тепърва ще разбираме колко добър е Себастиан Фетел:

До момента уменията му са преценявани в равно оборудване единствено срещу Марк Уебър. А разликата помежду им е огромна. Марк например измина сериозен път, докато стигне настоящия момент и когато вече разполагаше с достатъчно добър автомобил, за да печели, вече бе на 33. На пистата дистанцията помежду им през целия минал сезон бе около една десета от секундата в квалификация, а това е нищо. А не бива да се забравя, че Марк така и не постигна същото разпределение на теглото в колата си, тъй като е по-висок и по-тежък от Фетел. Уебър също така има вече и куп други отговорности, извън пистата, така че битката не бе съвсем равностойна. Според мен Себ получи малко повече пространство, за да се чувства по-удобно – заради природната си скорост и младост. Но се надявам да го видя в борба гума до гума с Фернандо и Люис, докато всички те са на върха на възможностите си.

Като цяло Култард не крие, че харесва Фетел и възможностите му, но е категоричен, че единствено времето ще покаже нивото на немския пилот на трасето.