Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА печели $80 млн. от закупуването на F1 от Liberty Media

ФИА печели $80 млн. от закупуването на F1 от Liberty Media

55
0

Международната автомобилна федерация (ФИА) е спечелила около 80 млн. долара от покупката на F1 от страна на Liberty Media. Американската компания придоби спорта в началото на миналата седмица и свали от поста досегашния управляващ търговските права Бърни Екълстоун.

Централата притежаваше 1% от акциите на спорта досега, като закупи този дял през 2013 г. за $500 хиляди от тогавашния собственик CVC Capital Partners. При новите собственици той се запазва, като стойността му се повишава многократно – до въпросните $80 млн. Сделката за закпуването на F1 от Liberty Media възлезе на обща стойност $8 милиарда.

Именно заради притежаването на този 1% се появиха информации, че може да има проблеми при извършването на сделката. Причината е, че ФИА има споразумение с Европейската комисия от 2001 г., според което няма право да се меси в търговските дела на F1. А очевидно федерацията има финансова изгода от продажбата и се стига до конфликт на интереси.

„Не съм участвал в това, коментира ситуацията новият изпълнителен директор Чейс Кери. – Не мисля, че е моя работа да се връщам назад и да изказвам мнение за неща, които са били решавани от други страни в други времена. И аз не съм бил там. Те (ФИА) притежават процент и той е оценен справедливо.“