Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА изостави идеята за ограничаване на бюджетите във Формула 1

ФИА изостави идеята за ограничаване на бюджетите във Формула 1

43
0
ФИА

ФИА се е отказала да налага ограничаване бюджетите на отборите във Формула 1, разкри президентът на международната автомобилна федерация Жан Тод по време на уикенда за Гран при на Бахрейн.

Идеята на организацията бе от догодина разходите на Гран при екипите да имат горна граница. За целта специална комисия трябваше да разработи конкретните изисквания и да ги представи през юни, след което отборите да сключат съответните споразумения. Представителите на тимовете, участващи в Стратегическата група на ФИА за F1 – Ред Бул, Ферари, Мерцедес, Уилямс, Макларън и Лотус – са изпратили до федерацията писмо, в което обясняват, че не вярват в осъществяването на плановете за ограничение на бюджетите.

Според тези тимове налагането и най-вече контролирането на бюджетни ограничения е на практика невъзможно. Те предлагат намаление на разходите да се направи чрез техническите и спортни правила.

Тод потвърди на пистата Сахир, че е информиран за мнението на екипите. Според него няма как да се продължи напред с идеята, след като за осъществяването й е необходима подкрепата на отборите, а те явно няма да я дадат.

Повечето тимове подкрепяха ограничението, но разбирам, че тези, които са част от Стратегическата група, сега са против. Така че ако притежателят на търговските права и шеста отбора – това означава 12 от 18 гласа – са срещу този план, не мога да го наложа. Проста математика. Така че няма да има лимитиране – обясни Тод.

Той допълни, че в известна степен се чувства разочарован, тъй като сега вероятно ще е по-трудно да се постигне необходимото според него намаление на харчовете.