Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА наясно с проблемите със задните дифузьори

ФИА наясно с проблемите със задните дифузьори

43
0

ФИА е наясно, че някои отбори са интерпретирали малко различно правилата за задните дифузьори, като в случая Тойота и Уилямс се имат предвид. Все още от Федерацията не са потвърдили дали колите на двата тима отговарят на регламента.

Преди два дни серия отбори поискаха изяснение от страна на ФИА по повод на дизайна на дифузьорите на Уилямс и Тойота. Така посредством хитро ползване на някои елементи е минато над задължителната височина от 175 мм.

Главният инженер на Рено, Пат Саймъндс, коментира: „Тези дифузьори определено са интересни, но не мисля, че мога да коментирам легалността им.”

„Това е нещо, което трябва да бъде коментирано от ФИА. Ние също ще отправим запитване към нея, но още не сме го направили.”

Дифузьорът на Уилямс има нисък централен сектор, който се намира под задължителните 175 мм височина, но останалите елементи от дифузьора минават над тази височина. При Тойота също има сходни неуредици. И въпреки че Уилямс и Тойота не са коментирали въпроса, то източници от двата отбора са изразили увереност в легалността на дизайна.

Все още не е ясно кога конкурентните тимове ще сезират ФИА, но доверен източник е разкрил, че във Федерацията са наясно с дискусията. Интересното е, че ако от ФИА дадат одобрението си по отношение на дизайна на Тойота и Уилямс, то много отбори може да променят дизайна на дифузьорите си преди Гран при на Австралия.