Начало Избрани ФИА не може да поддържа календар на F1 с 25 състезания

ФИА не може да поддържа календар на F1 с 25 състезания

203
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

ФИА не може да поддържа календар на F1 с 25 състезания. Това призна Мохамед бин Сулайем. Според неговите думи, федерацията ще се нуждае от повече хора, които да покрият по-големият брой надпревари.

Понастоящем F1 провежда 24 състезания за година. Това е абсолютен рекорд от създаването на спорта. Според споразумението „Конкорд“, броят на състезанията не може да надвишава 25. Това обаче може да се промени след подписването на следващото споразумение, което трябва да се случи до началото на 2026 г.

Повечето шефове на отбори се обявиха против допълнителното разширяване на календара на F1. Според тях, това ще доведе до пълно изтощение на персонала и увеличаване на логистичните разходи. Стефано Доменикали пък се изказа в подкрепа на настоящия брой надпревари. Според него, броят на стартовете няма да бъде увеличаван в близко бъдеще.

„Мисля, че 24 е правилният брой. Бих казал, че това е числото, към което трябва да се стремим, за да бъдем стабилни за по-дълго време“, каза Доменикали в подкаста Beyond the Grid миналата година.

ФИА също е против увеличаването на стартовете от F1. Според Бин Сулайем, федерацията е вече на „предела на възможностите“, тъй като в графика на световния шампионат има 24 кръга.

„Преминаваме бариерата, при която се нуждаем от два екипа. Не можем да имаме [повече] стартове“ , заяви Бин Сулайем пред Моторспорт когато бе попитан дали добавянето на още едно състезание вече ще представлява проблем. „От логистична гледна точка тогава трябва да имам два отбора. Могат ли пилотите да го понесат? Просто искам да знам. Нека просто бъдем разумни и да мислим логично по въпроса. Могат ли пилотите да го понесат физически и психически? Това е въпрос, който ще им задам. А какво да кажем за отборите?“

„Що се отнася до ФИА, ние не можем да се справим със само един екип. Трябва да имаме ротация на два екипа, що се отнася до персонала, който е на място“, добави президентът на ФИА.

Бин Сулайем също така спомена, че ръководството на F1 действа „много разумно“ по тази тема

„Никога не са се върнали и не са казали: „О, имаме нужда от още. Няма как да го направят. Това, което търсят те, е качество. Затова имаме тези добри отношения с тях.“

„Искам да кажа, че няма да им попреча [на тях] да отидат на 25 старта за година защото това е тяхно право, ок? [В крайна сметка] това зависи от тях.“

„Но те са тези, които не искат да добавят [повече състезания в момента]. Те знаят, че тогава това става [въпрос] за по-голяма умора. Затова си имат свои собствени причини [да запазят броя на състезанията на 24]“, заключи президентът на ФИА.

През последните месеци различни страни проявяват интерес към F1. Сред тях са Тайланд, Южна Корея, Турция и Аржентина. Последните три са приемали стартове от световния шампионат в миналото и искат да се завърнат. F1 също така иска да се състезава отново в Африка. За последно континентът приема старт от шампионата през сезон 1993. Вариантите за това са Руанда и Южна Африка.