Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА няма да забранява чохлите

ФИА няма да забранява чохлите

53
0

Чохлите ще останат във Формула 1 и през следващата година,стана ясно, след като ФИА се съгласи да изостави плановете си за забрана от 2009 година.

Предварителната идея бе премахването на чохлите да съвпадне с връщането на сликовете от другата година, като това бе част от стратегия за подобряване на качеството на самите състезания, както и за редуциране на разходите.

Забраната на предварителното загряване на гумите обаче накара много пилоти да се притесняват от съображения за сигурност, след като по време на зимните тестове опитаха сликовете, без преди това да са били загрети.

Тогава се оказа,че има голяма разлика в скоростта между пилотите със студени и с топли гуми, което автоматично увеличава възможността от инциденти.

В отговор на това Бриджстоун настояха, че самата смес, която ще ползват за гумите, не би трябвало да причини някакви проблеми около безопасността, в резултат на което казаха на ФИА, че няма причина да не се забраняват чохлите. И все пак един начин да се гарантира сигурността от страна на Бриджстоун бе да се наложи долна граница за налягането в гумите, което съответно не допадна на много тимове.

По този повод шефът на тима на Хонда Рос Браун каза, че най-лесно е било да се запазят чохлите, вместо тепърва да се търси начин за налагане на контрол на минималното налягане в гумите.

Затова и ФИА се съгласи, че този проблем не може да бъде решен бързо, в отговор на което склони да запази нагревателите на гумите и да не налага още забрана на този етап.