Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА обясни защо забранява крилата над огледалата на Ферари

ФИА обясни защо забранява крилата над огледалата на Ферари

94
0
Halo,огледала,ореол

ФИА обясни защо забранява конфигурацията на огледалата на Ферари от Гран при на Испания, при която те бяха поставени върху halo, а над тях имаше допълнителни крила, които са захванати за самите огледала. Според федерацията интерпретацията на Скудерията е либерална и лоша. И макар конфигурацията на огледалата да беше допусната за уикенда в Барселона, за следващото състезание в Монако тези крилца трябва да бъдат премахнати.

„Тяхната концепция е либерална интерпретация на думата „поставяне“. Въпросът е дали ние смятаме, че това слагане на крила върху огледалата също е част от „поставянето“ на самите огледала, обясни състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг.

 – А ние мислим, че не е. Във Ферари смятат, че крилата допринасят за твърдостта и устойчивостта на огледалата. Но аз се съмнявам, че те щяха да са там, ако от тях не се печелеше измеримо аеродинамично предимство.“

Уайтинг напомни още, че в изпратената директива от федерацията към отборите се посочва, че монтирането на огледалата върху halo е позволено при определени условия.

Едно от тях е огледалата да са сложени изцяло върху ореола, а не едновременно върху него и върху кокпита. Освен това не трябва да има други елементи в тази зона, а тези крила може да се считат за такива. Затова във ФИА не са доволни от интерпретацията на Ферари и за Монако тя ще бъде забранена.

В какви нередности още подозират съперниците колата на Ферари четете в специален материал в новия брой 215 на списание ClubS1