Начало Избрани ФИА официално откри процедура за присъединяване на нови отбори във Формула 1

ФИА официално откри процедура за присъединяване на нови отбори във Формула 1

1230
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА официално откри процедура за присъединяване на нови отбори във Формула 1. Ръководният орган вече ще изслушва екипи и производители, които желаят да участват в световния шампионат в бъдеще.

По-рано тази година Мохамед бин Сулайем заяви, че иска управителният орган да разгледа процедура, наречена „Изразяване на интерес.“ Днес официално ФИА публикува документи, с които заинтересованите страни могат да изразят интереса си към присъединяване във Формула 1.

Федерацията приветства интереса на организациите, които имат сериозни намерения да участват в световния шампионат на ФИА за Формула 1. Високото ниво на интерес от страна на редица потенциални кандидати е още едно доказателство за популярността и растежа на шампионата.

Всички кандидати ще бъдат подложени на задълбочена проверка от ФИА. Оценката на всяка кандидатура ще обхване по-специално техническите възможности и ресурси на кандидатстващия отбор, способността на отбора да събере и поддържа достатъчно финансиране. Това ще да позволи на дадения екип участие във Формула 1 на конкурентно ниво. Тук се включва и опита и човешките ресурси на отбора.

За първи път от всеки кандидат ще се изисква да посочи как ще се справи с предизвикателството за устойчивост. Освен това трябва да обясни как планира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2030 г. Всеки бъдещ отбор от Формула 1 ще трябва също така да илюстрира как възнамерява да постигне положително обществено въздействие чрез участието си в спорта. Това би помогнало за постигането на общите цели на ФИА и ръководството на Формула 1.

Общите дългосрочни интереси на шампионата ще включват всички заинтересовани страни. Именно те ще определят кои кандидати ще бъдат избрани, както и приложимите разпоредби и механизми за управление.

Всеки потенциален отбор може да се присъедини към стартовата решетка най-рано от 2025 г. Кандидатите трябва да платят на ФИА административна такса от $20000, която няма да бъде връщана, за започване на процеса на кандидатстване.

Условията на официалния процес на кандидатстване (заедно с пълните критерии за подбор, приложимите крайни срокове, правните изисквания и други условия) ще бъдат съобщени на кандидатите, които подадат предварително заявление за интерес до ФИА.

„Разрастването и привлекателността на световния шампионат на ФИА за Формула 1 са на безпрецедентно ниво. ФИА вярва, че условията са подходящи за заинтересованите страни, които отговарят на критериите за подбор. По този начин те могат да изразят официален интерес за участие в шампионата“, заяви президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.

„За първи път в историята, като част от условията за подбор, изискваме от кандидатите да изложат как ще изпълнят критериите за устойчивост на ФИА. Искаме да разберем и как те ще окажат положително обществено въздействие чрез спорта.

„Процесът е логично продължение на положителното приемане от производителите на двигатели на Регламента на ФИА за силовите агрегати във Формула 1 за 2026 г. Това привлече Ауди във Формула 1 и създаде интерес сред други потенциални участници.“

За момента единствено Андрети Глобал проявява сериозен интерес към присъединяване към Формула 1. Американската компания дори обедини сили с Кадилак. Бин Сулайем приветства намерението на бившия пилот на Макларън и Дженерал Моторс. В същото време Либърти Медия и отборите от Формула 1 са твърдо против разширяването на грида. Причината за това са по-малкото количество приходи, които ще получават след края на всеки един сезон.

Откриването на процедурата за присъединяване на нови отбори се случва малко след поредните „престрелки“ между президента на ФИА и Формула 1/Либърти. Говори се, че американската компания дори иска отстраняването на Бин Сулайем.