Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА отказва да отмени изхвърлянето на Бриаторе

ФИА отказва да отмени изхвърлянето на Бриаторе

71
0

Световната автомобилна федерация ФИА отказа да отмени доживотното изхвърляне на Флавио Бриаторе от автомобилния спорт и да вдигне петгодишната забрана на Пат Саймъндс за работа в същата област. Световната автомобилна федерация най-вероятно ще обжалва оповестеното днес решение на френския върховен съвет относно наказанието им за скандала за Гран при на Сингапур през 2008 г.
Миналата есен пред Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА бе доказано умишлено договаряне на катастрофа на пилота Нелсън Пикет младши по време на това състезание, заради което на Бриаторе бе забранено на практика завинаги да се занимава с каквито и да е дейности във връзка с международен автомобилен спорт. Той обаче заведе дело, присъдата от което бе оповестена днес.

ФИА обаче ще се възползват от юридическите възможности, така че финал на сагата все още няма.

Тестът на изявлението на световната автомобилна федерация гласи следното:

„ФИА отбелязва решението на висшия съд на Париж във връзка с господата Бриаторе и Саймъндс.

Съдът е отхвърлил претенциите за обезщетение на Бриаторе и Саймъндс и искането им за анулиране решението на ФИА. Съдът, в частност, не е обсъдил фактите и не е оборил изводите относно това, че Бриаторе и Саймъндс са участвали в конспирация относно катастрофа от международно значение [по време] на Гран при на Сингапур 2008 г.

Съдът обаче поставя под въпрос властта на ФИА за налагане на санкции върху г-н Бриаторе и г-н Саймъндс поради процедурни причини и поради факта, че те не са носители на лиценз на ФИА, а според съда поради тази причина не попадат под юрисдикцията на ФИА. Възможността на ФИА да изключва поставилите на риск живота на други [хора] никога преди не е била поставяна под съмнение и ФИА внимателно обмисля възможностите за обжалване в този момент.

Решението на съда е неприложимо, докато опциите на ФИА за обжалване не са изчерпани. Дотогава решенията на Световния съвет за автомобилен спорт остават в сила.

В допълнение ФИА възнамерява да продължи работата си по въпроса хора, въвлечени сега или в миналото в подобни подобни опасни действия на нарочна измама да не бъдат допускани до участие във Формула 1 в бъдеще.“