Начало Избрани ФИА отлага публикуването на резултатите от финансовата проверка на отборите от F1

ФИА отлага публикуването на резултатите от финансовата проверка на отборите от F1

2440
0
ФИА, Ред Бул
снимка: Спас Генев

ФИА ще отложи публикуването на резултатите от финансовата проверка на отборите от F1. Ръководният орган ще изчака до понеделник поради дългия и сложен процес, който все още не е приключил.

По време на уикенда за Гран при на Сингапур се появиха спекулации, че тимовете на Ред Бул и Астън Мартин може да са нарушили тавана на разходите от 145 милиона долара за 2021 г. Всички в падока на F1 с нетърпение очакваха новини от ръководния орган на шампионата.

ФИА трябваше да издаде сертификати за съответствие на отборите, които са се вместили в лимита от 145 млн. долара, след като извърши пълен одит.

Днес следобед федерацията публикува официално съобщение. В него тя ФИА обяви, че сертификатите ще бъдат издадени едва следващата седмица.

„ФИА уведомява, че приключването на анализа на финансовите документи на отборите от Формула 1 за 2021 г. и последващото издаване на сертификати за съответствие с Финансовия правилник няма да се състои на 5 октомври“, се казва в изявлението.

„Анализът на представените финансови документи е дълъг и сложен процес, който продължава и в този момент. Надяваме се той да приключи, за да може сертификатите да бъдат издадени в понеделник, 10 октомври.“

Така дискусията за бюджетния лимит ще продължи и през уикенда за Гран при на Япония. Отборите на Ред Бул и Астън Мартин отричат да са нарушили лимита от 145 млн. долара за сезон 2021.

Шефът на отбора от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер е сигурен, че неговият отборът е спазил финансовите правила. Това се случва на фона на призивите на съперниците от Ферари и Мерцедес за възможно по-строги санкции срещу нарушителите.

От своя страна Хорнер заяви, че срещу екипа на Ред Бул се води кампания. Д-р Хелмут Марко пък обвини генералния секретар на ФИА, че подава поверителна информация на Тото Волф.

Всеки отбор, за който се установи, че е надвишил бюджетния лимит с по-малко от 5% (около 7 млн. долара през 2021 г.) ще се счита за лек нарушител. Санкциите в този случай ще варират от порицание до отнемане на точки.

Нарушение, надхвърлящо 5 %, се счита за съществено. То може да бъде санкционирано с изключване от шампионата, отнемане на точки, намаляване на горната граница на разходите или ограничаване на тестовете.

В изявлението си от сряда ФИА повтори своя коментар. В него  отбелязва за значителни и необосновани спекулации и предположения относно бюджетния лимит.

„ФИА отново заявява, че няма да бъде предоставяна допълнителна информация, докато не бъде финализирано всичко. ФИА също така повтаря, че всяко предположение, че служители на федерацията са разкрили чувствителна информация, е също толкова неоснователно.“