Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА отлага за 2010 година промените по точкуването

ФИА отлага за 2010 година промените по точкуването

38
0

Международната автомобилна федерация (ФИА) отстъпи и се съгласи да отложи решението за новата оценяваща система за 2010 година, след като от Асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА) протестираха.

От ФОТА казаха, че решението на ФИА от тази седмица, че титлата ще отива при пилота с най-много победи вместо с повече точки, е невалидно. Така отборите поискаха от Макс Мозли да отстъпи и да промени позицията си.

„Ако поради някаква причина отборите от Формула 1 не са съгласни с новата система, то изпълнението й ще бъде отложено за 2010 година.” – казаха ФИА в официално съобщение.

От ФИА уточняват допълнително, че са направили решението си във вторник, тъй като са смятали, че отборите искат промяна на настоящата система, според която титлата взима пилотът с най-много точки.
Тази промяна обаче бе яростно разкритикувана от пилоти, включително световните шампиони Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо и Михаел Шумахер. Така ФОТА официално пусна своя протест.

„Прекалено е късно ФИА да налага подобни промени за сезон 2009, ако те не са били приети единодушно от всички отбори, участващи в шампионата през 2009 година” – казаха от ФОТА. Междувременно не стана ясно дали отборите са били подготвени да бойкотират старта в Мелбърн по този повод.

Отборите бяха предложили своя идея за оценъчна система, според която просто победителите ще бъдат награждавани с повече точки. Според варианта на ФОТА първите трима щяха да получават съответно 12, 9 и 7 точки.

„ФОТА бе базирала своето предложение на глобално изследване, което позволява вслушване в желанията на публиката. Всички отбори смятат, че тези индикации трябва да бъдат взети под внимание. Тимовете желаят да препотвърдят готовността си съвместно с ФИА да определят нова оценяваща система за 2010 година, така че да се стимулира допълнително атрактивността на Формула 1.”