Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА планира да затегне процедурата за право на преразглеждане в F1

ФИА планира да затегне процедурата за право на преразглеждане в F1

605
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА планира да затегне процедурата за право на преразглеждане в F1. Федерацията планира да направи изменения в правилника, които да скъсят времето, в които отборите могат да поискат повторно разглеждане на наказание или резултати от дадена надпревара.

Очакванията са срокът за подаване на молба за преразглеждане след събитие ще бъде съкратен от 14 дни на 4.  Освен това ще бъде въведена такса, която трябва да бъде платена при искане да преразглеждане на даден проблем.

Планът за промяна беше обсъден преди неотдавнашното искане на Хаас. Американският отбор искаше ФИА да преразгледа всички нарушения на ограниченията на пистата, извършени от други екипи по време на Гран при на САЩ. В крайна сметка молбата на тима беше отхвърлена от ФИА

Този случай подчертава факта, че исканията за преразглеждане са по-често срещани, отколкото преди време. Затова ФИА се стреми да накара отборите да се замислят дали трябва да искат подобни неща.

Хаас не бе единственият тим, който поиска преразглеждане на резултатите от дадена надпревара. По-рано тази година такива молби подадоха още Астън Мартин (Саудитска Арабия), Ферари (Австралия) и Макларън (Австрия).

ФИА възнамерява да промени както Международния спортен кодекс, така и собствения си съдебен правилник за 2024 г.,  Ръководният орган очаква одобрение на годишната генерална асамблея през декември. Промените ще се прилагат за всички шампионати под шашката на ФИА, а не само за F1.

Първоначално нямаше никакви ограничения във времето за искане на право на преразглеждане. Така на теория даден отбор можеше да оспори резултата от състезание, което се е провело месеци по-рано. Впоследствие този срок бе променен на 14 дни, от което Хаас се възползва при събирането на доказателствата си.

Сега планът е той да бъде променен на 96 часа след състезанието, въпреки че при изключителни обстоятелства стюардите ще могат да удължат срока до 120 часа.

Очаква се да бъде въведена такса, равна на разходите за обжалване – понастоящем 6000 евро. Тя ще бъде възстановена само ако правото на обжалване бъде потвърдено от стюардите. Освен това ще бъдат направени промени в начина на функциониране на системата за обжалване.

В момента отборите могат от F1 да подадат уведомление за намерение да обжалват. После те разполагат с 96 часа, през които могат да решат дали да продължат въпроса с официално обжалване или не. Проблемът на сегашната система е, че известието за намерение за обжалване може да спре изпълнението на наказанието.

По този начин пилотът може да получи наказание от мрежата и то да бъде отменено с известие за намерение за обжалване. След това отборът може да се оттегли от процеса на обжалване, след като се е състезавал от първоначалната позиция на стартовата решетка.