Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА помолена да даде повече време за нощни тренировки

ФИА помолена да даде повече време за нощни тренировки

28
0

ФИА и работната група към нея бяха помолени да обсъдят начини, чрез които да се предостави на пилотите от F1 повече време за нощни тренировки преди Гран при на Сингапур.
Предложението дойде от страна на тим мениджъра на Торо Росо Масимо Равола, който се опасява сериозно за безопасността на състезателите по време на първия в историята на F1 нощен старт. Безпокойството му се е появило, тъй като е гледал на живо нощната надпреварата от МотоGP в Катар и е видял на какви трудности са били подложени мотоциклетистите.
Ривола най-вече се притеснява от липсата на опит на пилотите от Формула 1 в нощни условия. Още повече те няма да могат да придобият такъв преди да са отишли в Сингапур, защото идеята за нощни тестове в Европа бе отхвърлена заради прекомерно високата си цена. Освен това според настоящото разписание на уикенда в Сингапур пилотите ще усетят какво е да карат през нощта едва по време на втората свободна тренировка и квалификацията. Ривола сравнява всичко това с двата пълни дни изпитания за състезателите от МотоGP. Виждайки, че ситуацията ще е много сложна тим мениджърът на Торо Росо е споделил опасенията си със състезателния директор Чарли Уайтинг и е призовал ФИА да вземе мерки.
„Помолих случая да бъде добавен към дневния ред на следващата среща на работната група към ФИА, така че да видим – каза Ривола. – В началото не бях спокоен, но не бях и толкова притеснен. След това, което видях в Катар обаче и прекарах известно време там, вече не съм 100 % убеден. Говоря за безопасността на пилотите, тъй като изобщо не се притеснявам, че трябва да работя цяла нощ, ако това се налага за отбора. Но въпроса с безопасността трябва да обсъдим по-сериозно.”
Според Ривола най-големите проблеми при карането през нощта са свързани със сенките по пистата, видимостта в огледалата и отвличането на вниманието на пилотите от отблясъците на камерите.