Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА потвърди датите на предсезонните тестове за догодина

ФИА потвърди датите на предсезонните тестове за догодина

655
0
стюарди, стюардите, ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА потвърди, че предсезонните тестове за 2025 г. ще се проведат отново в Бахрейн. Изпитанията ще се състоят на 26, 27 и 28 февруари догодина преди началото на първенството, което ще стартира в средата на март в Мелбърн, Австралия.

Пистата Сахир в Бахрейн е била вече многократно домакин на предсезонни тестове. Тя е предпочитана заради постоянните метеорологични условия, комбинацията от високо- и нискоскоростни завои и две дълги прави. Те дават възможност на отборите от Формула 1 да тестват автомобилите и да съберат достатъчно голямо количество информация за предстоящия сезон.

От ФИА припомниха, че Сахир, чието официално име е Бахрейн Интернешънъл Съркюит, бе първата писта в Близкия изток, която посрещна кръг от Формула 1. Тази година се навършиха 20 години от първото състезание там. През сезон 2025 пък Формула 1 ще отбележи 75-ата си годишнина.

ФИА също така създаде нов отдел в организацията си, чиято цел е създаването на „централизиран подход при назначаването на официални лица“ на федерацията

„Департаментът ще покрива всички нива официални лица от началото на 2025 г. Ще работи в близко сътрудничество с комисията на ФИА за доброволци и официални лица“, се казва в съобщението. „Отделът ще подкрепя привличането на таланти в тази област и ще помага на официалните лица на регионално ниво. Ще подобри ефективността и ще планира по-плавни процеси.“

ФИА администрира над 60 000 събития годишно от всякакви нива на автомобилния спорт от картинг до Формула 1. На тях работят над 300 000 души, свързани с организацията на федерацията. Голяма част са доброволци.

„Спортът ни няма да съществува без отдадеността на официалните ни лица, които са се посветили на това да осигурят надпреварите на всяко ниво на автомобилния спорт да се провеждат в сигурна, честна и регулирана среда“, отбеляза президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.

„Радвам се да видя, че в тази област идват все повече хора с различни произход. На скорошната регионална програма за стюарди пък 42% от присъстващите бяха жени, а общата средна възраст бе 37,5 години“, добави Бин Сулайем.

Матео Перини ще оглавява новия департамент. Неговата кариера в автомобилния спорт започва през 2005 г. Национален стюард в Италия е от 2015 г.