Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА предлага стандартни двигатели Cosworth

ФИА предлага стандартни двигатели Cosworth

49
0

Президентът на ФИА, Макс Мозли, се ориентира към ново решение след потвърждението, че Хонда ще се оттеглят. Така британецът одобри оферта за драстична по-евтини двигатели от Cosworth.

В същия ден, в който Формула 1 загуби голям производител, Мозли писа писмо до отборите, споделяйки визията си за споразумение с известния производител на двигатели и как това би намалило драстично разходите.

Той разкри, че ФИА в момента води преговори с Cosworth за 2010 година, според който двигател плюс трансмисия за цялата година ще струва по-малко от 6 милиона паунда.

Мозли допълва, че ако четири отбора се съгласят за доставянето на двигатели за 2010 година, то от тях ще се иска по 5.49 милиона паунда на година за тригодишно споразумение. Ако повече отбори подпишат, то ще има допълнителни отстъпки.

В писмо до отборите от Формула 1, изпратено само няколко часа след неприятната новина от Хонда, Мозли очерта план за стандартни двигатели и разкри, че отборите няма да бъдат принуждавани да ги ползват.

„Вече сме в по-напреднал стадий и сега водим преговори с Cosworth, както и с Xtrac and Ricardo Transmissions (XR), за да имаме готова задвижваща система във Формула 1 през 2010 година.”

Тъй като идеята за стандартните двигатели накара няколко производители да заплашат с напускане, Мозли разкри, че отборите няма да бъдат принуждавани да ги ползват, ако не искат. За сметка на това обаче президентът на ФИА е категоричен, че няма да позволи двигателите на производителите да превъзхождат по някакъв начин стандартния двигател.

Мозли вярва, че по този начин независимите отбори ще имат повече шансове за оцеляване. Съответно отборите имат време до следващия четвъртък (11 декември) да кажат мнението си за стандартните двигатели.