Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА преследва много по-ниски разходи през 2010 година

ФИА преследва много по-ниски разходи през 2010 година

26
0

ФИА се подготвя да представи нов пакет от драстични мерки за намаляването на разходите, които ще редуцират оперативните бюджети на отборите на само 50 милиона евро до 2010 година. По този начин от Федерацията се надяват да гарантират присъствието на производителите.

Така се предполага, че ФИА ще обособи две области на развитие – в едната отборите ще се конкурират при определени технологии като KERS, докато в другата ще се развиват стандартизирани елементи като трансмисии, колела, спирачни системи и окачване.

Въпреки тези мерки, които може да бъдат счетени за ограничаващи, ФИА иска да се запази имиджът на Формула 1 като един своебразен технологичен връх. Затова ще има зони на свободно развитие.

Всичко това обаче може да стане при определени условия – ако развитите системи от производителите бъдат на разположение за независимите отбори срещу определена цена.

Тези решения отчасти се дължат на факта, че в следствие на глобалната икономическа криза производител като Хонда се оттегли. Междувременно техническият консултант на ФИА, Тони Пърнел, обясни, че когато финансовата криза започне да се разсейва, постепенно свободните сфери за конкуренция ще се разширят.