Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА приема кандидатури за участие в F1 през 2011 г.

ФИА приема кандидатури за участие в F1 през 2011 г.

49
0

ФИА откри нов процес за кандидатури за вакантното 13-о място за участие във Формула 1 през 2011 г. Новото споразумение Конкорд, подписано миналото лято между отборите, световната автомобилна федерация и притежателя на търговските права на спорта, позволява в сериите да се състезават максимум 13 екипа. Тази година американският проект USF1 загуби слота си, след като заради финансови проблеми не успя да направи автомобил за участие.

С оглед на случилото се с USF1 и неуспешните опити на Стефан Гран при да вземе мястото от ФИА посочват, че е възможно да бъдат избрани и резервни кандидатури. Сърбите бяха готови да станат част от Гран при, след като купиха проекта на оттеглилите се Тойота. Те обаче бяха отхвърлени при първоначалния подбор, впоследствие нямаше основания за приемането им, а и не бяха подписали Конкорд-а.

В съобщението на ФИА се казва още, че предложението е за участие в сезоните 2011 и 2012 г., но дългосрочни перспективи на кандидатите ще бъдат взети под внимание при провеждане процеса на селекция.

Конкретните условия, критерии, крайни срокове за предоставяне на документи и правни изисквания ще се предоставят на участниците след регистрация на желанието им да станат част от F1. Това трябва да се случи до 15 април 2010 г., както и да се преведе такса от 1000 евро. Кандидатури, подадени след посочената дата, ще бъдат допускани единствено по преценка на ФИА.

Някои основни изисквания все пак бяха посочени. Те включват:

(а) технически възможности на отбора;

(б) възможност на отбора да събере и поддържа достатъчно ниво на средства, позволяващи участие;

(в) наличие на опит и персонал;

(г) преценка на ФИА за това каква стойност ще носи отборът на световния шампионат.

Засега реалният процес на селекция ще зависи от проявения интерес, като идеята е всички необходими документи да бъдат предоставен до края на юни.