Начало Избрани ФИА промени размера на стартовите позиции в F1

ФИА промени размера на стартовите позиции в F1

4690
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

ФИА промени размера на стартовите позиции в F1. Федерацията реши да разшири местата на грида за предстоящия състезателен уикенд в Австралия заради оплакванията на пилотите от началото на сезон 2023.

Проблемът със стартовите позиции се появи още в първата надпревара за годината в Бахрейн. Тогава Естебан Окон получи наказание от 5 секунди заради неправилно позициониране на решетката на пистата Сахир. Пилотът на Алпин се оплака от видимостта от своя автомобил и предупреди, че ще последват още такива наказания

„Това изглежда като глупаво наказание“, каза тогава Окон. „Позиционирането на колите не е толкова лесно, особено заради техния размер и позицията, която заемаме докато ги караме.“

„Честно казано не знаех дали съм на правилната позиция и малко се притеснявах. Това е много, много трудно да се прецени като нямаш толкова добра видимост. Но правилата са такива, каквито са. Трябва да бъдем по-предпазливи с всичко, което правим. Да ви кажа честно не мисля, че това е краят на тази история“, добави Окон.

Уикендът в Джеда не се размина без такива санкции. В този случай Фернандо Алонсо бе наказан малко след старта на състезанието. Испанецът получи второ наказание от комисарите заради поведението на механиците в бокса по време на първата санкция. В крайна сметка второто наказание бе отменено след протест на Астън Мартин.

Редица пилоти от F1 разкритикуваха правилата за позициите на грида. Джордж Ръсел призова здравият разум да надделее в този случай. Пилотът на Мерцедес обясни, че той и неговите колеги стоят толкова ниско и почти не виждат къде точно трябва да паркират своите болиди. Мнението на британеца бе подкрепено от Макс Верстапен.

От ФИА са се вслушали в притесненията на пилотите. Федерацията обяви, че решетката на пистата „Албърт Парк“ ще бъде с 20 см по-широка, отколкото през 2022 г. Освен това ще има и централна линия, която да насочва водача къде да паркира носа на автомобила.