Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА създава нов шампионат за електрически автомобили

ФИА създава нов шампионат за електрически автомобили

38
0
Алехандро Агаг,Енрике Банюелос,Жан Тод

Лиценз за търговските права на нов шампионат на ФИА, наречен Формула Е, бе даден от федерацията на консорциум от международни инвеститори. Новосъздадената компания е наречена Formula E Holdings (FEH), а идеята е първенството да се провежда изцяло с електрически коли. В съобщението на ФИА се казва, че това представлява визия за бъдещето на автомобилната индустрия през идващите десетилетия.

FEH ще е промоутър на сериите, а основни инвеститори в холдинга са Енрике Банюелос и Алехандро Агаг.

Банюелос притежава лично състояние от 1,5 млрд. долара и е един от 12-те испанци, намерили място в последната класация на най-богатите хора на земята на списание Форбс. Родом от Валенсия, сега живее и работи в Лондон, като основната му дейност е недвижими имоти.

Агаг пък е известен с изключително добрите си връзки и в политическия, и в бизнес света, като има опит и в двете сфери. Зет е на бившия испански премиер Хосе Мария Аснар. Оттегля се от политиката през 2002 г. и се впуска в различни начинания, едно от които е заедно с бившия шеф на Рено във Формула 1 Флавио Бриаторе. Тяхната компания купува правата за излъчване на шампионата в Испания и след това ги препродава на отделни телевизии. Агаг има и амбиции да се сдобие с отбор от Гран при, като през 2007 г. се говореше, че се опитва да се договори с китайска банка да финансира придобиването на Супер Агури.

Плановете за новия шампионат включват демонстрационни бягания на Формула Е коли през 2013 г. и старт на сериите от 2014 г. Целта е в първенството да се включат 10 отбора с 20 пилоти. За провеждането им идеалният вариант според ФИА са центровете на големи градове.

Новите състезания, състоящи се в сърцата на градовете, ще привлекат нова публика – коментира президентът на ФИА Жан Тод. – FEH имат голям опит в автомобилния спорт, а сериите ще предложат както забавление, така и нова възможност за ФИА да сподели ценностите и целите на организацията.

Агаг допълни, че очаква шампионатът да стане поле за изследвания и развитие на електрическите автомобили, които са ключов елемент от развитието на градовете по цял свят.