Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА се опитва да помогне на Ред Бул да остане, твърди Жан...

ФИА се опитва да помогне на Ред Бул да остане, твърди Жан Тод

31
0

Президентът на ФИА Жан Тод мята, че Международната автомобилна федерация се опитва да помогне на Ред Бул да получи двигатели и да остане в спорта през следващата година. В момента „Биковете” се опитват да си осигурят задвижващи системи от Хонда или да изкарат още един сезон с Рено, с който имат договор. Според Тод централата прави всичко каквото може, за да помогне на тима на Дитрих Матешиц да излезе от ситуацията.

В уикенда за Гран при на САЩ управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун разкри, че Хонда има споразумение с ФИА и ФОМ да снабдява поне два отбора с мотори от 2016 г., което може да бъде приложено. То идва в противоречие на правото на вето на Макларън върху японския производител да не доставя двигатели на друг отбор, което е било използвано наскоро от боса на Макларън Груп Рон Денис.

„Каквото може да направим за Ред Бул, ще го направим, заяви Тод. – Много е неприятно да видиш отбор като него и Торо Росо да не могат да си осигурят двигатели. Но аз не решавам това. Трябва да ги подкрепим колкото можем, за да им позволим да бъдат на първото състезание догодина с хомологиран двигател.”

Въпреки проблемите и отказа на Мерцедес и Ферари да доставят задвижващи системи за екипа от Милтън Кийнс, Тод е уверен, че Ред Бул ще бъде във Ф1 и през 2016 г. „Сигурен съм, че хората в тима работят много здраво, за да намерят решение, каза още французинът. – Аз ще им помогна с каквото мога. Оптимист съм, че Ред Бул и Торо Росо ще бъдат в шампионата през следващата година, но не мога да кажа повече, защото просто нямам какво.”

Тод обяви още, че напредналите преговори между Лотус и Рено са позитивен знак, че тимът от Инстън ще бъде закупен от френската компания и също ще остане в спорта. Той каза, че ще бъде много изненадан ако в Рено не стигнат до края, при положение, че са предприели следващата стъпка, подписвайки официално писмо за намерение за закупуването на Лотус.