Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА ще гласува новата точкова система

ФИА ще гласува новата точкова система

30
0

ФИА предстои да гласува новата точкова система за Формула 1 по време на среща на Съвета за моторни спортове във вторник.

Предложението на Асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА) бе официално представено пред ФИА. Според тяхното предложение победителят ще получава повече – съответно точките ще са във вид 12-9-7-5-4-3-2-1.

Сега Съветът за моторни спортове ще прегледа варианта и ще реши дали системата да бъде приета или не през 2009 година. ФОТА от своя страна я оформиха на базата на резултати от маркетингово проучване, проведено сред почитателите на Формула 1.

Шефът на тима на Макларън, Мартин Уитмарш, който оглавява спортната група във ФОТА, каза, че е много важно от Формула 1 да се вслушват в желанията на зрителите.

„Според нас – във ФОТА – трябваше да проведем подробно проучване на желанията и съветите на аудиторията и определено да не ги игнорираме” – казва той. „Имаше хора, които смятаха, че статуквото е оптималният вариант, но според мен именно мнението на аудиторията е важното.”

И въпреки че решението за промяната на точките реално би интересувало много феновете, то по-важното в случая ще бъде разискването и анализирането на намаляването на разходите във Формула 1. Именно този момент ще бъде подробно разискван на заседанието на Съвета за моторни спортове.