Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА ще намали още използването на маслото за 2020 г.

ФИА ще намали още използването на маслото за 2020 г.

1796
0
Ферари, двигател,мотор
снимка: Майкъл Потс

ФИА планира да намали още използването на маслото в болидите от Формула 1 за 2020 г. Още с началото на новата турбо ера в Мерцедес изгаряха масло за повишаване на мощността на задвижващата система. Това се случваше най-вече в квалификацията. Поради тази причина консумацията на масло беше намалена на 0.6 литра на 100 км.

А за тази година бе прието и допълнително правило. Според него отборите не могат да добавят масло или да го прехвърлят от допълнителен резервоар към никоя друга част от смазочната система по време на квалификацията.

От 2020 г. консумацията ще бъде намалена драстично – на 0.3 литра на 100 км. Отговорникът на ФИА по тези въпроси Николас Томбазис заяви, че използването на изгарянето на маслото за повишаване на мощността на двигателя е недопустимо.

„Въпросът с маслото е прост, каза Томбазис. – Правилата постановяват, че единственото гориво, което може да бъде изгаряно, е бензинът. И маслото може да бъде само смазочен материал. Не е коректно то да подпомага повишаването на мощността.“